Акценти
Начало / Култура / Режисьорката Иглика Трифонова: В Плевен има публика за сериозно кино

Режисьорката Иглика Трифонова: В Плевен има публика за сериозно кино

Снощи в Плевен стартира София Филм Фест, който отново гостува в града ни за седмица. 14 заглавия включва програмата на тазгодишното издание на фестивала в Града на Панорамата, което се провежда до 14 юли с по две вечерни прожекции от 19 и 21 часа в Кино Арена, Централ Мол Плевен.

Сред заглавията са забележителни български филми и международни продукции. Откриването се състоя с българския филм на режисьорката Иглика Трифонова „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“. Лично Иглика Трифонова („Писмо до Америка“, „Разследване“) представи лентата в Плевен, а плевенската публика имаше възможност да разговаря с нея.

За Трифонова тази история започва с предложена от Емил Христов идея от вестник – за един от процесите на Международния трибунал в Хага срещу сръбски военен. 10 години по-късно тя покорява международни фестивали с лентата и печели одобрението на публиката.

Режисьорката сподели пред медиите, че българското кино е едно от най-хубавите неща, които се случват на държавата ни във всякакъв аспект, защото има много различни филми, които стоят добре на много сериозни фестивали. „Уверявам ви, че българското кино прави една добра реклама на България. Характерно за него е, че то е много различно и аз се гордея с това“, сподели Иглика Трифонова минути преди началото на прожекцията.

„За мен е вълнуващо да съм в Плевен, защото и аз, и продуцентката на филма сме с корени от този край. Моят баща е от Искър, а тя е от Горни Дъбник. Имаме роднини тук, тук са живели родителите ни като млади и се чувстваме част от това място, въпреки че не съм идвала в Плевен от предишната прожекция на филма си. Но винаги е вълнуващо за мен и се надявам, че ще имам добра среща с публиката. В Плевен определено има публика и от предишните прожекции знам, че има хора, които идват и гледат сериозно кино. Усещам, че имат нужда от това, което за нас е голям кураж. Защото за да се прави сериозно кино в днешни дни, когато общо взето комерсиалното е по-обещаващо, ни е необходим кураж и публика, като тази, която идва на нашето кино и ни го дава. Вълнувам се и се надявам да мине добре прожекцията“, не скри емоциите си Трифонова.

„Не бих казала, че филмът е тежък, но се занимава със сериозни теми – войната в бивша Югославия. Мисля, че е ужасно актуално, както отбелязаха по света, където пътуваме по фестивали. За жалост този филм е много актуален отново. Това противопоставяне на християнство и мюсюлманския свят е нещо, с което живеем по нашите земи“, разказа за лентата режисьорката. Тя допълни, че филмът е заснет изцяло извън България, с чужди актьори, двама от които са много големи звезди. „Роман Боранже е актриса, играла с Леонардо Ди Каприо и е една от сериозните френски актриси. Самуел Фрьолер е Бергманов актьор. И те са част от българското кино. Беше преживяване да работя с тези хора. На премиерата в София изживях голямо вълнение, тъй като те откриха българското кино и буквално ме заклеха да работя отново с тях, което е прекрасно“, сподели Иглика Трифонова.

„Във филма се говори предимно на английски език и затова се страхувах как ще реагира българската публика. Мисля, че е прецедент такова нещо, защото подобен филм е „Осъдени души“, който разказва чужда история, но в него се говори на български и ролите са дублирани. Аз си позволих този риск на автентизъм – да се говори така, както се говори в Трибунала в Хага, но не и на български език. Публиката ми го прости. Страхувах се да не би българската публика да си каже: „Ама какво общо има това с България?“. Аз мисля, че има много общо, защото направих този филм за една чужда рана, но тя би могла да ни се случи и на нас. Мисля, че е добре да се разсъждава и предварително, а не след това. Отдадох 10 години от живота си на този филм. Надявам се и плевенската публика да оцени това, защото аз съм част от Плевен“, отбеляза режисьорката.

Трифонова обясни, че подобен филм няма как да стане без да бъде копродукция. „За да се направи една копродукция, трябва да спечелиш конкурс и навън със сценария. Това е едно предварително признание, че драматургията е стабилна, защото там не ни чакат с отворени обятия, ако трябва да бъдем честни. Успя в Швеция, успя в Холандия, а това са едни сериозни кинематографии, което означава, че сме на конкурентно ниво с тяхното кино“, допълни тя.

„Много се гордея, че продуцентката имаше куража да задържи съществена част от българския екип. Ние снимахме в Босна, в Холандия – и то на пъпа на Амстердам, и в Швеция. И на трите места бяха страшно впечатлени от нашия екип – от професионализма на операторската група, от артистите, осветителите. Хубаво е да видиш едни българи, които стоят на едно стабилно ниво и са зверски професионалисти. За съжаление, все още публиката е много по-голяма навън. 30-40 хил. са гледали филма досега в чужбина, тъй като обикаля по фестивали“, завърши Иглика Трифонова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...