Акценти
Начало / Култура / Редица изяви на ансамбъл „Нашенчета” в престижни форуми зад граница

Редица изяви на ансамбъл „Нашенчета” в престижни форуми зад граница

Със запомнящи се изяви беше пълно това лято за момичетата и момчетата от ансамбъл „Нашенчета” към Центъра за работа с деца. В края на месец юли, от 28 до 31 юли, по покана на Академично дружество „Гусла“ от гр.Кикинда – Сърбия, камерна група от 8 инструменталисти от народен оркестър с ръководител Йордан Спасов взе участие в 15-тия Международен фолклорен фестивал „ФЕНОК – 2016“. С изяви във форума са състави от различни области на Сърбия, Румъния, Унгария, Украйна, Италия, показвайки костюми, обичаи и музика от родния край.  Музикантите от „Нашенчета“ са изнесли два 40-минутни концерта , представяйки оркестрови пиеси, солови инструментални изпълнения, две песни на Борис Машалов, атрактивно изпълнение на гайда от изключително талантливата Марина Маринова. Силно впечатление на публиката са направили и богато орнаментираните автентични костюми на нашите изпълнители, извиквани многократно на „бис“ както на самостоятелните им концерти, така и на заключителния гала концерт, споделя ръководителят Йордан Спасов.

През август, от 5 до 9 август, танцовият ансамбъл „Нашенчета“ с ръководител Огнян Летов участва в 141-то издание на традиционния за гр.Блен – Франция фестивал „Сен Лоран“.  29 танцьори участваха в 7 концерта, единия от които за откриване на фестивала пред повече от 600 зрители в зала „Катрин Дестивел“. За изявата на плевенските деца местният вестник „Три реки“ пише: “ С неудържими ритми започна това издание на 2016 година. Те бяха и на буйните българи от ансамбъл „Нашенчета“, които „подпалиха“ залата. Завладяната публика не жалеше своите аплодисменти“.

В момента 40 момичета и момчета от народния хор и народния оркестър на ансамбъл „Нашенчета“ при ЦРД-Плевен участват в организираните от Националния дворец на децата Творчески ваканции „Хайде да творим заедно“ в почивната база на МОН в с.Равда. До 28 август там „Нашенчета” ще почиват и ще покажат таланта си пред участниците в творческата ваканция.

Снимка: архив ИнфоПлевен

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...