Акценти
Начало / Култура / Регионалният музей затвори експозициите си заради студ в залите

Регионалният музей затвори експозициите си заради студ в залите

За първи път в 109-годишната история на Историческия музей в Плевен експозициите са затворени заради студ. На входа на музея е сложено съобщение, че от 31 януари до 3 февруари музеят няма да приема посетители , поради липса на отопление в експозициите.

Тези дни от „Топлофикация Плевен” са изпратили предупредително писмо, че ако задължението от миналата година в размер на 17 000 лв. не бъде изплатено, ще бъдат принудени да съберат дължимото по съдебен път. От директора на Регионалния музей Стефка Григорова  научихме, че след разговор със зам.-кмета по финансите Алексей Зелов, Общината е поела ангажимент сумата да бъде изплатена.

Това обаче няма да реши проблема, тъй като музеят ще продължи да бъде без парно, заради липса на средства да се плаща топлото.

Защо най-големият музей в страната се намира в това положение е логичният въпрос.

„Бедата идва от държавния стандарт, който е определен още по времето, когато министър на финансите е Милен Велчев, обясни Стефка Григорова. – Според този държавен стандарт, сумата за издръжка на музеите се определя от броя на работещите в него. Най-големият музей в България – Плевенският регионален музей, има 10 000 кв. м експозиционна площ, 2 000 кв. м работни помещения и ателиета, и в него работят 39 човека. От колегиалност ще се въздържа да посоча конкретно музея, но да приемем музеят Х има 500 кв.м площ и в него работят 32 човека. Според действащия държавен стандарт, те получават горе-долу толкова, колкото получава Плевенският музей и в края на годината разполагат с толкова много пари, че са принудени да ги върнат на държавния бюджет”, разказа Григорова.

Затова музейната колегия се бори да бъдат приети нови критерии за определяне на държавния стандарт. Безспорно на първо място в тези критерии те поставят експозиционната площ и фонда. За пример Плевенският музей има  280 000 единици основен фонд и над 78 000 научно-спомагателен фонд и научен и още 8 000 експоната, показани в експозицията. Към критериите музейните специалисти включват още броя на посещения, работата по програми, културно-просветната дейност.

През септември миналата година  директорите на 123 музеи в страната се обединили и подписали писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, с копие до министъра на финансите, председателя на Народното събрание, до министър-председателя, в което заявили тежкото положение на музеите и загрижеността си за тяхното оцеляване при действащите в момента стандарти и настояли за промяната им. Преди ден получили отговор от министър Рашидов, че тази година положението не може да бъде променено.

По времето на Милен Велчев държавният стандарт е бил 12 080 лв. за един щат, сега е 9 350 лв.

За да оцелеят в тежкото финансово  положение, от Регионалния музей са принудени да спрат парното. По тази причина експозициите са затворени за първи път от създаването на Историческия музей. „Направихме тази стъпка, защото не можем да обясним на посетителите защо трябва да плащат за вход, а ние не можем да им предложим нормални условия”, мотивира решението за затварянето на експозициите Стефка Григорова. Какъвто случай са имали с посетителка от Германия, която прекарала три часа в разглеждане на експозициите, въпреки студа. Тръгвайки си, тя изразила възхищението си от видяното, но изказала изумление от факта, че музей, в който се съхраняват културни ценности за милиони, трябва да стои затворен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...