Акценти
Начало / Образование / Революционери в храненето в „Патриарх Евтимий”

Революционери в храненето в „Патриарх Евтимий”

Учениците от II „г” отново приготвяха вкусна и здравословна храна в своето „Училище за здраве”. Заедно със своята учителка Милена Борисова организираха детска кулинарна работилница и участваха в „Ден на революция в храненето”. Мотото на инициативата  „Не яж “боклуци*”, яж зеленчуци” много хареса на малките кулинари, защото те знаят вече много за храната, която консумират. В работилницата приготвиха калинки от чери домати и лодки от чушки пълни с извара, овкусени с билки и резен морков за платно.

От книжките с рецепти, които получиха разбраха, че любимите сандвичи могат да съдържат само полезни продукти. Откриха нови и забавни рецепти, които лесно могат сами да изпълнят.  Когато сам приготвяш храната тя е много вкусна, а когато сме вложили само полезни продукти удоволствието от храненето е още по- голямо, затова с удоволствие изядохме всичко.

Учениците получиха сертификати за участие и таблица, в която всеки ден да отбелязват плодовете и зеленчуците, които присъстват в дневното им меню. С много емоции и детско нетърпение продължават инициативите в „Училището за здраве” в НУ „Патриарх Евтимий”.

Тази година рекорден брой деца – 7000 от цялата страна, приготвяха здравословна и вкусна храна на 17 и 18 май. Фондация “За храната” провежда националната кампания “Ден на революцията в храненето” за трета поредна година в големи и малки населени места. В кампанията  се включат над 1000 доброволци – родители и учители от почти 70 населени места, които  организират 220 безплатни детски кулинарни работилнички за 7000 деца. Кулинарните работилнички се проведаоха на територията на детски градини, училища и заведения за хранене. Фондация “За храната” предоставя на доброволците – организатори на работилнички рецепти и презентации, съгласувани с лекари-диетолози на Консултативния съвет на фондацията, както и допълнителни образователни материали и подаръци за децата.

*Боклуци = junk, директен превод от английски език

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...