Акценти
Начало / Общество / РДПБЗН – Плевен: Не се къпете в неохраняеми реки, язовири и водоеми

РДПБЗН – Плевен: Не се къпете в неохраняеми реки, язовири и водоеми

Спасителите от плевенската Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението /РДПБЗН/ апелира да не се къпем в неохраняеми реки, язовири и водоеми. От началото на летния сезон на територията на област Плевен екипите им с лодки, съвместно с водолазна група от РДПБЗН – Велико Търново са участвали в три акции по издирване на удавени хора, информират от МВР-Плевен.

Статистиката на трагичните инциденти започва на 29 юни 2017 година, когато две деца на 13 години и 15 години загиват във водите на река Искър до село Ставерци, община Долна Митрополия. На 5 юли 2017 година до село Сомовит, община Гулянци в река Дунав изчезва момче на 18 години. От 25 юли до момента продължава операция по издирване на момче на 7 години, удавило се в река Вит до село Комарево, община Долна Митрополия.

Спасителите са категорични, че е недопустимо влизането във водата на места, където къпането е забранено, защото там рискът от удавяне е голям. Задължително е да се спазват разпоредбите, ограниченията и правилата за безопасност:

Избягвайте безлюдните плажове, речни вирове, бързотечащи води или хидротехнически съоръжения.

  • Не забравяйте, че студената вода може да предизвика шок за човешкия организъм.
  • Не влизайте във водата след хранене или употреба на алкохол.
  • Бъдете внимателни и не надценявайте възможностите си, особено в непознати водни басейни. Непознатото дъно, ями и прагове представляват изключителна опасност. Пропадането в тях става внезапно, предизвиква уплаха, преминаваща в паника и давенето започва.
  • При оказване помощ на давещ се човек, от изключителна важност са първите няколко минути. Ако можете – помогнете, но не забравяйте и собствената си безопасност. Подайте сигнал на тел.112.

Препоръчва се посещаването на охраняеми водоеми, както и да не се оставят децата без надзор.

РДПБЗН – Плевен умолява всички граждани, намиращи се по поречието на река Дунав за повишено внимание и помощ за издирването на тялото на момчето, което се удави край село Сомовит преди повече от 20 дни!

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...