Начало / Общество / Разнообразни инициативи предстоят за Деня на Дунав

Разнообразни инициативи предстоят за Деня на Дунав

„Бъди активен“ е мотото и през тази година на кампанията по повод Деня на Дунав – 29 юни. Целта на кампанията е да се насърчат живеещите в Дунавския басейн да бъдат активни в опазването на реката и притоците й, информират от Басейнова дирекция – Плевен.

Различни екологични акции, форуми, художествени и спортни надпревари, пленери, дискусии, изложби и други ще се проведат по повод Деня на Дунав у нас. Във Видин ще отвори врати работилница по приложни изкуства, като акцент ще е рисуването с цветен пясък. В Лом ще се проведе традиционната екологична акция за почистване на брега на реката, кулинарно изложение и арт-работилница на брега. В Козлодуй за Деня на Дунав ще има образователни инициативи по време на пътешествие с „Радецки“. В Оряхово деца ще творят върху речни камъни. Празник на река Дунав за поредна година ще бъде организиран в село Байкал, община Долна Митрополия. За първи път тази година се организира Фестивал на Дунав в Белене с много концерти, кулинарни състезания, художествени надпревари. По повод 29 юни млади еколози ще посетят пречиствателната станция в Свищов. Регата, кулинарен фестивал, награждаване на победителите в конкурса за мултимедиен проект са само част от инициативите в Русе. Традиционният празник на кайсията и много културни прояви ще има в Тутракан, а в Силистра също организират голям празник с много културни инициативи.

Басейнова дирекция „Дунавски район“, Изпълнителна агенция по околна среда и регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав.

Денят на Дунав се отбелязва на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. Чрез различни инициативи се показва жизненоважната роля на река Дунав и нейните притоци. Мисията на Деня на Дунав е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й.

Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...