Акценти
Начало / Общество / Раздаването на втория транш евро храни в Плевен – без закъснение

Раздаването на втория транш евро храни в Плевен – без закъснение

Раздаването на втория транш хранителни продукти за социално слаби от европейските интервенционни запаси в град Плевен ще започне на предварително оповестената дата 12 ноември. Това заяви на среща с журналисти областният управител Иван Новкиришки.

Ще бъдат раздавани 13 вида храни – брашно, ориз, спагети, макарони, бисквити, захар, олио, боб, леща, конфитюр, картофено пюре, пчелен мед и кафе с общо тегло 52.750 кг. Това налага хората да дойдат подготвени с превоз, за да могат да вземат количеството на веднъж. За град Плевен раздаването на продуктите ще се извърши от 12 до 23 ноември от 10.00 до 15.00 часа в клуба на ул. “Даскал Димо” 7, блок “Даскал Димо” близо до църквата “Св. Параскева”. Заради социално слабите, които все пак са ангажирани и ходят на работа, се обмисля възможност раздаването на храните да бъде удължено до по-късен час. Продуктите се раздават персонално, по предварително изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане.

Оказва се, че в самия град Плевен усвояемостта на траншовете е най-ниска – от общо 2 000 социално слаби, които имат право на помощта, само 700 са се възползвали. За да стигне информацията до бенефициентите, служителите от “Социално подпомагане” са се ангажирали да съобщят лично и да напомнят на всеки, който има право, да отиде и да си вземе продуктите, допълни Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане” Плевен.

Председателят на областното ръководство на Български червен кръст Плевен Лукан Луканов пък напомни, че пропусналите първия транш, могат да вземат храните от него заедно с втория. Трябва да се има предвид обаче, че така общото тегло на продуктите става близо 65 кг. В по-малките кметства и населени мества в областта усвояемостта е 98%, в някои от селата дори е организирано извозване на артикулите до къщите на хората, които имат право на тях, каза още Луканов. На 123 места в Плевенска област се раздават помощите, в организацията и дейностите са ангажирани 240 доброволци от плевенската червенокръстка организация. Само в клуба на ул. “Даскал Димо” в Плевен доброволците са 15.

Лукан Луканов беше категоричен, че проблемът с негодните за консумация партиди боб вече е решен, има доставка на нови количества, които са придружени със съответните документи. Какво ще се слулчи с бракуваните тонове боб с гъгрици, все още не е ясно.

Общо в Плевенска област през тази година ще бъдат подпомогнати 13 636 човека, което прави към 900 тона храни за областта. През миналата година бенефициентите са били 11 000, те получиха в три транша общо 600 тона продукти.

Право на тази помощ имат граждани, които са получили енергийна помощ от Дирекция “Социално подпомагане” през отоплителен сезон 2011/2012г, както и майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година. Освен тях, подпомогнати са и лицата, получавали в предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания, както и семействата, получавали през предходната календарна година еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година. От двата транша храни ще бъдат дадени и на лица, полагащи грижи за хора с увреждания, участвали през предходната година в дейност “личен асистент” по Националната програма.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...