Акценти
Начало / Култура / Развитието на театъра в Плевен във фокуса на Европейската нощ на музеите в РИМ

Развитието на театъра в Плевен във фокуса на Европейската нощ на музеите в РИМ

„Магията на театъра” е мотото на 13-то издание на Еворпейската нощ на музеите, която тази година в Регионалния исторически музей ще се проведе на 13 май. Проявата е част от програмата за отбелязване на Празника на Плевен.

Официалното откриване на Европейската нощ в музеите е от 19 часа.

В  19.30 часа в Първа изложбена зала на етаж 2 в музея ще бъде открита изложбата „Отвъд знаците. Послания от древността”.

Изложбата е уникална, защото за първи път в България, Регионалният исторически музей в Плевен събира на едно място всички артефакти от територията на нашата страна, известни на науката чрез научни публикации, носещи върху себе си знаци, представляващи пренос на информация, обясни директорът на Регионалния музей – д-р Володя Попов. Тези знаци като носител на информация са именно това начало, от което започва еволюцията, която по-късно ще бъде наречена протописменост, след това – писменост. Тази еволюция  започва от тук, от Балканите,  през петото хилядолетие преди новата ера, каза още Попов. Това означава, че тези знаци са много преди клинописа на Шумерия Акат или йероглифите на Египет.

Изложбата ще включва над 40 материала от 11 музея в страната. На табла, в увеличен образ, ще бъдат представени материалите, за да може зрителят ясно да види поставените знаци и да открие повтаряемостта в тях. Тази повтаряемост в знаците от различни територии на страната, говори за порядък, който е системен, което навежда археолозите на мисълта, че става въпрос за първи опити за писмен пренос на информация.

В експозиция „Природа”  посетителите ще могат да видят изложба „Препарирани животни” от фонда на Регионалния музей.

В Първо изложбено фоайе на етаж 2 ще бъде подредена изложбата „Живопис” на младата авторка Фелис Фарукова, която е студентка в Медицински университет в Плевен, но изкушена от живописта.

Посетителите ще могат да разгледат и документалната изложба „Светът на Иван Радоев”.

Музикално-сценичният спектакъл „Магията на театъра” ще започне в 21 часа на сцената в парка на Регионалния музей.  Той включва мултимедийна презентация „Театърът в Плевен” и изпълнения на тримата славянски тенори – Григорий Полишчук, Константин Янков и Любомир Дяковски. Водещ ще е актьорът от Плевенския театър Георги Ангелов. Около 21.30 часа ще бъде представен спектакълът „Женско царство” на режисьора Ива Николова.

Европейската нощ в музея в Регионалния музей ще продължи до 1 часа след полунощ. Входът е свободен.

Режисьор на музикално-сценичния спектакъл е Ива Николова, звук и мултимедия – Асен Антонов. Ценно съдействие ще окажат учениците от ПГ по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...