Акценти
Начало / Икономика / Работодатели отнесоха актове за по 20 000 лева, не пуснали инспектори на проверка

Работодатели отнесоха актове за по 20 000 лева, не пуснали инспектори на проверка

Трима работодатели от област Плевен са получили актове за по 20 000 лева, заради това, че са възпрепятствали проверки от Инспекцията по труда. Това съобщи днес директорът на Дирекция „Инспекция по труда” в Плевен – Борис Петков. Той уточни, че в подобни случаи инспекторите са безкомпромисни и наложеното наказание е най-голямото, предвидено според закона.

За осемте месеца на 2017 г. от Инспекцията по труда са извършили 1161 проверки на фирми, като 127 от от тях са по сигнали. Констатираните нарушения са над 4 700. В сравнение с миналата година броят на проверките е по-малък, като причина за това е намаляване броят на инспекторите, коментира Петков. Съставени  са 127 акта за административни нарушения. Основна част от тях – 87, са за нарушения на трудовото законодателство, а 34 – за нарушения на Закона за безопасни и здравословни условия на труд. 13 от актовете за нарушение на Кодекса на труда са за работа без трудови договори, а останалите 50 са свързани със заплащането на труда.

Борис Петков обясни, че тенденцията е все повече работодателите да изплащат навреме трудовите възнаграждения и няма неизплащане на големи суми за заплати.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...