Акценти
Начало / Здравеопазване / Работна среща по проблемите на диабета ще се проведе утре в Плевен

Работна среща по проблемите на диабета ще се проведе утре в Плевен

Утре, под патронажа на Председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, в Плевен ще се проведе работна среща, посветена на диабета. Темата на форума е „Заедно можем повече“. Срещата се организира съвместно от Асоциация „Диабет“ – гр.Плевен и Клиниката по ендокринология на УМБАЛ ”Д-р Георги Странски”.

За дискусията в зала „Плевен“ се очаква да пристигнат Красимир Кънев /Председател на Българска Асоциация Диабет/, Майя Викторова – зам.председател на Българска Асоциация Диабет и членове на УС и КС на Асоциацията. Форумът ще бъде открит официално в 10,00 часа с представяне на гостите от Даниела Илиева – председател на Сдружение ”Асоциация Диабет” – гр.Плевен.

Първата тема на срещата е „Диабетът като социално значим проблем” с лектор Мартин Митев. След него за ролята на високата кръвна захар за настъпване на диабетни усложнения и съвременни възможности за контрол и лечение ще говори доц. Катя Тодорова /Клиника по ендокринология/.

В 10.50 ч. ще започне и представяне на темата „Диабетната полиневропатия – най-ранно настъпващото диабетно усложнение”. Лектор ще бъде д-р Силвия Ганева /Клиника по ендокринология/.

 „Диабет и сърдечно съдови заболявания – най-честите и фатални диабетни усложнение” е темата на лекцията на д-р Гинка Раянова, Клиника по ендокринология.

В 11.30 ч. участниците ще имат възможност да научат повече за диабетната хипогликемия – клинични симптоми и поведение. Лектор по темата е ст.м.с Катя Хинкова /Клиника по ендокринология/. Времето от 11.50 ч. до 12.15 ч. е предвидено за дискусия с въпроси и отговори от участниците във форума.

След кратка обедна почивка от 13,30 ч. срещата ще продължи с темата „Съдови и възпалителни заболявания на пикочо-половата система“ с лектор д-р Цветомира Цвятковска /Клиниката по ендокринология/.

По темата „Грижи за диабетното стъпало“ от 13.50 ч. ще говори д-р Радина Атанасова /Клиника по ендокринология/.

В 14.10 ч. ще започне лекция на тема „Очни усложнения при диабета – възможна ли е ранна профилактика?”. По въпроса ще говори д-р Надя Дочева /Клиника по ендокринология/. От 14.30 ч. участниците ще имат възможност отново да задават своите въпроси, ще се обсъждат и клинични случаи. Модератор ще бъде доц. Катя Тодорова. Програмата включва и дискусия относно структурните промени в Сдружение ”Асоциация Диабет” – Плевен и обсъждане на организационни въпроси.

Работната среща ще бъде закрита в 16.00 часа.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...