Акценти
Начало / Общество / Работилничката за великденски яйца отвори официално врати

Работилничката за великденски яйца отвори официално врати

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От днес официално стартира работилницата за боядисване на великденски яйца в Регионален исторически музей – Плевен. Тя ще продължи до 2 април от 10:00 до 16:00 часа, а участие в нея вече са заявили от няколко плевенски училища.

Първите посетители днес, които се запознаха с великденските традиции и практики при боядисване на яйца, бяха второкласници от Гимназията с преподаване на чужди езици. Преди практическите занимания учениците изгледаха филма „Писани яйца за радост”, след което се заеха активно с прилагане на наученото и видяното. По традиция първото боядисано яйце от децата беше в червено, а след това те приложиха различни техники за изписване.

Миглена Николаева от отдел „Етнография“ на РИМ – Плевен, която е част от екипа, работещ с учениците, сподели, че за работилничката има заявки за посещения за всеки ден, но все още не е късно да се записват и още желаещи. Всяко дете може да се включи в работилницата, като е достатъчното да си носи яйца – сварени или продухани, а всички останали материали се подсигуряват от музея.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...