Акценти
Начало / Общество / Работа по проекти за над 75 млн. лева отчита общинското ръководство след година управление

Работа по проекти за над 75 млн. лева отчита общинското ръководство след година управление

През периода ноември 2011 – ноември 2012 год. Община Плевен изпълнява на различни етапи собствени проекти на стойност над  75 млн. лева. Само през 2012 год. са подписани договори по проекти за над 63 млн. лева, като в тази сума е включен и проектът за изграждане на регионално депо за битови отпадъци, договорът за който ще бъде  подписан до дни. Това стана ясно от отчета на кмета проф. д-р Димитър Стойков за едногодишното му управление от 9 ноември 2011 г. досега.

„Този отчет дължа на всички жители на Плевен и цялата община, тъй като нашата работа трябва да бъде прозрачна. Задачата ни  е да постигнем нов, съвременен и европейски облик на Плевен, като продължим  да бъдем близко до проблемите на хората и отговаряме на техните очаквания”, подчерта проф. Стойков.

Той изтъкна, че основен приоритет в работата на екипа му е реализация на средства по европейски програми. Усвоените до този момент средства по такива програми са в размер на 8 млн. 267 хил. лв.

Самостоятелните проекти, по които Община Плевен работи са общо 12

На първо място сред тях кметът постави този за изграждане на регионалното депо за битови отпадъци. Общата му стойност е за близо 28 млн. лв. Най-голяма е стойността на проекта за „Интегриран градски транспорт на Плевен” по ОП „Регионално развитие” с бюджет 23 млн. 322 хил. лв. Изпълнението му включва въвеждане на системи за управление на транспорта и трафика; изграждане на ново тролейбусно депо; ремонт на съществуващата и изграждане на нова въздушна контактна мрежа; ремонт на съществуващи и изграждане на нови спирки за градски транспорт, изграждане на мрежа от велоалеи в град Плевен.

Изцяло реализиран е проектът „Организация на уличното движение за подобряване на физическата среда в град Плевен” на обща  стойност малко над 7 млн. лв. Договорът за него беше подписан от предишното общинско ръководство, припомни кметът. В рамките на проекта основно са рекоструирани улиците „Хемус”, „Георги Кочев” и „Гренадерска”; изградена е система за видеонаблюдение на четири възлови кръстовища;  велоалея с дължина 1 970 м свързва централната градска част от пл. „Възраждане” до входа на парк „Кайлъка”; изградени са шест многофункционални спортни и детски площадки в различни квартали на града.

Партньорските проекти, които Община Плевен реализира , са на стойност над 1.5 млн. лв.

В процес на разработване съвместно с Община Долна Митрополия е мащабният проект „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия” по Оперативна програма „Околна среда”. Средствата за реализацията на проекта възлизат на близо 195 милиона лева.

След проведен конкурс, спечелилият проектантски екип с ръководител арх. Красимир Попов предстои да подпише договор с Община Плевен и да изготви технически проект, с който през следващата година ще се кандидатства по ОП „Регионално развитие” за реконструкция на централната градска зона. По разчети стойността на проекта е за 5 млн. лв. и той ще бъде реализиран на три етапа, уточни проф. Стойков.

В областта на здравеопазването

кметът открои съдействието на Общината за осъществяването на проект „Диагностика на онкологичните заболявания” от УМБАЛ – Плевен на стойност 6.5 млн. лв. С посредничеството на Общината болницата получи възможност за участие в процедура за осигуряване на линеен ускорител, отбеляза кметът.

В областта на инвестиции в строителство, ремонти и организация на движението

на първо място в отчета бе поставена разработката на нов Общ устройствен план на град Плевен на стойност 143 000 лева.

Акцент беше поставен и върху започналото строителство на закрит плувен басейн до СОУ „Ив. Вазов” на стойност 2 млн. 150 хил. лв. За изграждането на обекта, с пусков срок есента на 2013 г., наскоро правителството отпунса 1 млн. 247 хил. лв., припомни проф. Стойков Общо извършените строително-ремонтни дейности през 2012 г., които включват ремонт на градска и общинска улична мрежа, тротоарни настилки, изграждане на светофарни уредби, ремонт на Кооперативния пазар и на паметника на ІV пехотен полк в Градската градина, са на обща стойност 8 761 593 лева.

През тази година в областта на социалните дейности

Община Плевен реализира, самостоятелно или в партньорство, проекти с европейско финансиране на стойност 6.5 млн. лв.

„Извършената оптимизация на персонала в детските ясли и здравни кабинети в училища и детски градини позволи с освободения финансов ресурс да се увеличат основните заплати на работещите в системата на общинското здравеопазване. За първа година те получиха и еднократно възнаграждение по повод 7 април – Световния ден на здравето”, подчерта кметът проф. Стойков.

За чиста околна среда

В областта на екологията кметът отчете засаждането на над 100 шириколистни дървета в двата големи жилищни комплекса на Плевен –  „Сторгозия” и „Дружба”. Други  51дръвчета са засадени по протежението на велоалеята в Плевен.  Още 100 млади фиданки от различни широколостни видове са засадени  и по повод Световния ден на Земята – 22 април.

„Изпълняват се мерките от Програмата за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за вредни вещества. Разработена е Стратегическа шумова карта за Община Плевен, която е одобрена от Министерството на околната среда и водите и на Министерството на здравеопазването”, отчете кметът.

Най-големият дял от бюджета на Община Плевен – за образование и култура

Най-големият дял от бюджета на Община Плевен – 43.66 %, е насочен към сферата на образованието, стана ясно от изнесеното днес пред журналистите. Близо 7% от общинския бюджет са за култура и религиозни дейности.

Сред свършеното през годината в областта на културата кметът открои провеждането на знаковите за града събития – Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” и Шестото национално биенале на малките форми в изобразителното изкуство” .

Резултатите, реализирани за една година управление, са белег не само за висок административен капацитет. Те са белег и за висок мениджърски  потенциал, за ентусиазъм и сплотеност на целия колектив на Община Плевен”, заяви в края на отчета си кметът проф. Стойков. За постигнатите резултати той благодари на екипа си, а също и на държавното ръководство за вниманието, което оказва на Плевен. „Надявам се през следващите години да можем да реализираме още по-големи държавни инвестиции и Плевен да получи заслуженото право да осигури по-добро бъдеще за своите деца и по-добро настояще за живеещите в него”, каза той.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...