Акценти
Начало / Общество / Обновен паметник на Пирогов откриха в Горна Митрополия

Обновен паметник на Пирогов откриха в Горна Митрополия

Обновеният паметник на руския лекар и хирург Николай Иванович Пирогов беше осветен и открит на официална церемония в плевенското село Горна Митрополия днес. Инициативата и изпълнението е на ПП “Нова зора”, а идеята за това възникнала от местните структури на партията, разказа председателят на областната организация в Плевен Евгения Иванова.

“Ние сме русофили и 26-те паметника на Пирогов, които съществуват в Плевенска област, са в безобразно състояние. Започнахме от паметника на хирурга в село Ясен, след това реставрирахме този в Горна Митрополия, който беше разрушен до арматура”, поясни Евгения Иванова. Месец е отнела инициативата, а материалите, строителните работници и дейностите са осигурени от ПП “Нова зора”. Паметниците на Николай Пирогов в Плевенско са толкова много, защото са издигнати от признателните хора на всички места, където той се е спирал да лекува и помага. А сегашното състояние на историческите знаци е ужасно – и на този в Дисевица, и на другите в Търнене, в Малчика, в Пордим, добави Иванова.

Паметникът на Пирогов в Долна Митрополия първоначално се е намирал в двора на местната църква, където пък по време на Руско-Турската война е бил базиран лазарет. По-късно той е преместен в центъра на селото.

Гости на тържеството днес бяха председателят на ПП “Нова зора” Минчо Минчев, Андрей Малакей, аташе при консулството на Руската федерация в Русе, Виктор Баженов, съветник в посолството на Руската федерация в България и директор на Руския културно-информационен център, изпълнителният директор на института “Пирогов” Димитър Раденовски, проф. Милан Миланов, гл.анестезиолог на “Пирогов”, представители на местната власт и организации, както и хора от селото.

По-късно днес ПП “Нова зора” ще открият и обновения от тях паметник на великия руски лекар и хирург в село Згалево. А Евгения Иванова беше категорична, че ще продължат и занапред с тази инициатива там, където паметниците имат нужда от ремонт.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...