Начало / Общество / Пътна полиция започва традиционната акция „Зима“ от 1 ноември

Пътна полиция започва традиционната акция „Зима“ от 1 ноември

Пътна полиция започва традиционната акция „Зима“, напомнят от пресцентъра на ОДМВР – Плевен. В тази връзка водачите трябва да подготвят своите автомобили за движение в зимни условия, тъй като това е сериозен фактор за намаляване на инцидентите, ранените и загиналите на пътя.

Акцията се провежда всяка година с цел подготовката на водачите и на автомобилите за шофиране и експлоатация при есенно-зимни условия. Кампанията ще протече в рамките на месец на три етапа – в първия – от 1 до 8 ноември, вниманието на пътните полицаи ще е насочено приоритетно към спазване на законовите изисквания от страна на велосипедистите и на водачите на превозни средства с животинска тяга. От 9 до 22 ноември акцентът ще е поставен върху правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. В рамките на третия етап – от 16 до 30 ноември, кампанията ще бъде фокусирана върху водачите на моторни превозни средства и техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение в зимни условия. При провеждането на всеки един от етапите на кампанията ще бъде обявен тематично специален ден без жертви на пътя: 6 ноември – без жертви велосипедисти, 15 ноември – без жертви пешеходци, и 27 ноември – без жертви водачи и пътници в моторни превозни средства.
По време на кампанията служителите на „Пътна полиция“ ще раздават на участниците в движението брошури с полезна информация и съвети за безопасност на пътя. Всички собственици на автомобили трябва да поемат своята отговорност и да подготвят автомобилите си за движение в зимни условия. Добрата подготовка е фактор, който влияе върху пътната обстановка за намаляване на инцидентите, ранените и загиналите на пътя.
В периода на протичане на акцията е планиран оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите.
През ноември ще има и допълнителни тематични специализирани полицейски операции на областните дирекции. Акцията е съвместна инициатива на пътна полиция и Съюза на българските автомобилисти и се провежда за първи път през 1994 година.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...