Акценти
Начало / Култура / Първото издание на „Под игото” като пиеса показват в изложба в Регионалната библиотека

Първото издание на „Под игото” като пиеса показват в изложба в Регионалната библиотека

библиотека изложба под игото

В читалнята на Регионална библиотека  „Христо Смирненски” е подредена изложба, посветена на 120 години от първото издание на романа „Под игото”. Изложбата включва ценни издания на романа, притежание на библиотеката.

Посетителите ще могат да видят първото издание на романа като пиеса от 1911 г. на издателство „Чипев”. Показани са избрани глави от „Под игото” от 1918 г., издание на Щаба на действащата армия, както и 14 от изданията на „Български писател”. Подредени са и  най-новите и част от чуждоезиковите издания на творбата на Иван Вазов. Място е отредено и за критиката за романа. А в специална тетрадка, всеки, който желае, може да запише своите впечатления от романа.

Иван Вазов създава подигото през периода 1887-1888 в Одеса. Първата част е публикувана за първи път през 1889 г. в „Сборникъ за народни умотворения, наука и книжнина“. През 1890 г. в същия сборник са публикувани и останалите части. През 1894 г. излиза като самостоятелна книга.

През годините „Под игото” е преиздавано 55 пъти само от издателство „Български писател”, заедно с още над 15 български издателства. През 2006 г. излиза на DVD. „Под игото” е превеждан на различни езици, а през 1973 г. дори и на японски.
През 2009 година романът печели първо място в „Голямото четене“ – класация на най-любимите на  българите.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...