Акценти
Начало / Култура / Първото библиографско издание на Регионалната библиотека в Плевен показват в изложба

Първото библиографско издание на Регионалната библиотека в Плевен показват в изложба

изложба библиотека

По повод 60 години от създаването на Регионална библиотека „Христо Смирненски” в Плевен днес в едно от фоайетата й беше открита юбилейна изложба под наслов „60 години – 60 библиографски издания”.

Изложбата съдържа повече  от 60 заглавия и за първи път в такава пълнота представя библиографските издания, работени в библиотеката през тези 60 години, каза при представянето на изложбата библиографът Милена Арсова. В експозицията е показана първата библиография, съставена в библиотеката – „Борбата за свобода в Плевенски окръг – 1923-1944 г” с автор Любен Дунчев, който е пръв директор на културния институт. В изложбата са включени още „Плевенски местописи”, библиографии на плевенския периодичен печат, сводни бюлетини, поредицата „Промишлени обекти в Плевенски окръг”. Показани са много персонални библиографски издания, които са посветени на видни плевенски и национални личности.

изложба библиотека (2)

Библиографиите, включени в изложбата, са създадени от  Любен Дунчев, Иванка Бошнакова, Рени Миткова, Христина Трифонова и днешния екип на библиотеката – краеведите Вили Томова и Мария Дочева, и библиографът Милена Арсова.

Изложбата беше открита от директора на библиотеката Аня Михова, която подчерта, че тези издания са създадени с много любов, труд и са гордост за библиотеката.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...