Начало / Образование / Първи самостоятелни полети за курсантите летци от Випуск 2021

Първи самостоятелни полети за курсантите летци от Випуск 2021

Във Военновъздушната учебна база – Долна Митрополия, летателният стаж на курсантите летци Випуск 2021 год. набира все по-високи темпове. Бъдещите пилоти завършиха в срок още един етап от подготовка си и бяха допуснати до изпълнение на самостоятелни полети.

Съгласно регламентиращите документи стажът на курсантите започна с теоретична подготовка, след което преминаха към етап за възстановяване на летателната подготовка. Обучението им се провежда на самолет “Pilatus” РС-9М с паралелно използване на тренажора. С бързи и стабилни темпове курсантите възстановиха подготовката и летателните си умения, придобити по време на предходния стаж.

След като достигнаха до готовност за изпълнение на самостоятелни полети, бяха реализирани контролни полети за установяване нивото на подготовка. Контролите бяха изпълнени от майор Тихомир Тодоров – летец-инструктор в авиобазата с богат методически опит и дългогодишен стаж. Той сподели:„ елементите на полета бяха изпълнени на отлично ниво и завършиха със самостоятелни кацания. Курсантите са възстановили техниката на пилотиране по кръга. След като изпълних контролите ги допуснах до изпълнение на самостоятелни полети.“

Първите курсанти, които полетяха самостоятелно са старши сержант курсант Александър Недялков и старши сержант курсант Янул Димитров. Те изпълниха по два полета по кръга. Заключението на инструкторския състав бе, че полетите и кацанията са изпълнени за оценка „Отличен“.

Младите пилоти доказват своите качества и ентусиазъм не само в небето, а и в учебните кабинети. Само преди месец старши сержант курсант Александър Недялков бе удостоен от Националното представителство на студентските съвети с престижната награда „Студент на годината“ за 2020 год., в направление „Сигурност и отбрана“. Старши сержант Янул Димитров стана подгласник в конкурса за наградата „Студент на годината“ в направление „Сигурност и отбрана“.

През настоящата седмица и останалите курсанти-пилоти от випуска ще извършат самостоятелни полети. От тук нататък пред тях стоят нови предизвикателства. Стажът продължава с усъвършенстване на подготовката – полет в зона прост пилотаж, зона сложен пилотаж, полет по маршрут. В средата на месец юни ще се проведат семестриални и държавни изпити.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...