Акценти
Начало / Крими / Първи осъден за купуване на гласове

Първи осъден за купуване на гласове

29-годишен мъж от Згалево се е признал за виновен по повдигнатото му обвинение в купуване на гласове и е постигнал споразумение с прокуратурата, според което ще изтърпи 5 месеца лишаване от свобода заради стореното от него. Мъжът ще трябва да заплати и 10 хил. лв. глоба в полза на държавата, уточни на среща с медиите окръжният прокурор на Плевен Иво Радев.

Незабавното производство е започнато вчера от Районна прокуратура срещу Милен М. от село Згалево. На 9 май в селото, при условията на продължавано престъпление, раздавал пари на други хора с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на провеждащите се избори в полза на определена политическа партия. Размерът на парите, които са давани, е между 15 и 20 лв. Незабавното досъдебно производство е започнато вчера, днес Милен М. е осъден и е вече в затвора. Мъжът е криминално проявен, има и предишни присъди, а настоящата ще изтърпява при строг режим. Милен е признал вината си, сключил е споразумение с прокуратурата и това е и причината присъдата да влезе незабавно в сила, тя не подлежи на обжалване, поясни прокурор Радев. Разпитани са и 5 души свидетели.

Досъдебно производство за купуване на гласове е образувано и в Районна прокуратура Червен бряг. Има задържан по случая, работи се по събиране на доказателства.

„И при двата тези случая мизите са горе-долу еднакви, парите са се давали за една и съща политическа партия”, каза още окръжният прокурор на Плевен. Той допълни, че се работи по още над десет сигнала от вчера и днес за купуване на гласове в региона.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...