Начало / Любопитно / Първи април е! Бъдете готови за приятелски шеги

Първи април е! Бъдете готови за приятелски шеги

Първи април не е официален празник, но в много страни той се отбелязва. Спечелил е популярност сред хората като ден на шегата и на приятелските хързулвания. Затова имайте днес едно на ум, за да не станете за смях. Ако ли пък се случи, посмейте се от сърце.

За произхода на днешния празник  има различни версии. Някои намират началото му още в древния Рим, други смятат, че началото на традицията да се шегуваме на този ден е свързана с Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история търси началото в Англия. На 1 април 1860 година стотици английски аристократи получили покана да присъстват на специално събитие – „тържествена церемония по измиването на белите лъвове“. Много от тях не се усъмнили и отишли на събитието, като за мащабната шега продължило да се говори години наред.

Българите пък търсят корените на този ден при славяните и тяхното отношение към променливото време през април.

Откъдето и да е тръгнал този празник, важното е да се шегувате, да се усмихвате и да направите деня един от най-забавните в годината. А не забравяйте, че днес е петък – последният работен ден за седмицата!

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...