Акценти
Начало / Любопитно / Първият сериен автожир демонстрират на фестивала „Криле за всички”

Първият сериен автожир демонстрират на фестивала „Криле за всички”

фестивал криле за всички

12-то издание на авиофестивала „Криле за всички” ще се проведе на летателна площадка Бохот-LM на 13 и 14  септември /събота и неделя/. Почитателите на авиацията ще могат да видят повече от 20 леки и ултра леки самолети,  близо 10 мотоделтапланери и още толкова мотопарапланери.

Атракция тази година ще е демонстрацията на първия серийно произведен автожир – летателен апарат, подобен на вертолета, при който подемната сила на витлото се получава със задвижване от въздушната струя. Очаква се да пристигне и един двумоторен самолет, каза 0.р. майор Илиян Иванов, инструктор на летище Бохот и председател на  Авиационно сдружение „Криле”, което е основен организатор на фестивала.

Участие във фестивала са заявили представители на авиационните учебни центрове и собственици на летателни апарати от цялата страна. Очакваме да пристигнат участници от София, Банкя, Ловеч, Приморско, Казанлък, Кърджали, съобщи Илиян Иванов.

Специален гост на фестивала ще е Жан Кристоф, който ще направи презентация в недял.

Авиошоуто ще бъде открито официално в 10 часа в събота, 13 септември. Веднага след него започват групови полети на мотоделтапланери и мотопарапланери. Ще има демонстрация на полети с леки и ултра леки самолети. Освен демонстративните и състезателните полети, всички желаещи ще имат възможност да почувстват магията на летенето  по време на свободните полети, които ще започнат около 11 часа в съботния ден. От 13 часа е предвиден достъп до базата на летище Бохот за разглеждане и запознаване с условията на обучение на пилотите любители.

В неделя програмата включва свободни и демонстративни полети. Закриването на фестивала е в 15.30 часа.

Очакваме тази година фестивалът да събере по-многобройна публика, тъй като през последните години, по различни причини, идват по-малко зрители, обясни Илиян Иванов. Надяваме се, че ще събудим интереса и любопитството на хората, за да се насладят на красотата на демонстрационните полети, каза още Иванов.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...