Акценти
Начало / Икономика / Първите 10 нови тролея идват в Плевен до 9 месеца

Първите 10 нови тролея идват в Плевен до 9 месеца

Тролей

Първите 10 нови тролея ще бъдат в Плевен до 9 месеца, след като преди дни беше подписан договорът за доставката им между „Тролейбусен транспорт“ ООД и „Шкода Електрик”. Останалите 30 возила ще бъдат доставени в рамките на година, информира на пресконференция кметът на Плевен проф. Димитър Стойков. Моделът представлява нископодов тролейбус с асинхронен двигател със съвременен дизайн и технически показатели, отговарящи на най-съвременните изисквания в обществения транспорт. Превозното средство е снабдено с помощен двигател, осигуряващ автономното му придвижване без наличието на въздушно-контактна мрежа. Климатизирано е с два климатика за салона и един за кабината на водача, с осигурено алтернативно отопление през зимния сезон.

Предвидена е механична платформа за хора в неравностойно положение и възможност за накланяне на тролейбуса към тротоара на спирката. Информационната система осигурява гласов контрол на вратите и актуална информация вътре в превозното средство за маршрута на движение, а също така и на външните информационни табла.

Придобивката за плевенчани е по проекта „Прилагането на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013г.” Сумата за Плевен по проекта е около 38 млн. лв., като с нея ще бъдат закупени 40 нови тролея, ще бъде рехабилитираната старата контактна мрежа и ще бъде изградена 10 км нова, както и ново депо. То ще се намира в района на телевизионната кула в жк „Дружба”.

Къде ще се извършва сервизното обслужване на новите возила и колко е гаранционният им срок, кметът на Плевен нямаше готовност да поясни и обеща да даде информация на следваща пресконференция.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...