Акценти
Начало / Любопитно / Първите награди Грами са връчени на 4 май 1959 г

Първите награди Грами са връчени на 4 май 1959 г

 грами

Наградите Грами (наричани и „Грамофончета“ на английски: Gramophone Award), се присъждат от Националната академия за звукозапис (National Academy of  Recording Arts and Sciences – NARAS) на САЩ за изключителни постижения в музикалната индустрия. На ежегодната церемония по връчването им, която обикновено се провежда през февруари, участват най-известните изпълнители, а връчването на наградите в някои от най-популярните категории се излъчва пряко по телевизията и привлича много публика. Това е една от четирите годишни шоу програми за връчване на музикални награди в Съединените щати. Грами се счита за музикалния еквивалент на наградите Еми за телевизия, на наградите Тони за сцената и на наградите Оскар в света на филмите.

Както Оскарите, така и Грами, които към 2011 са разделени на 109 категории в 30 жанра музика, се присъждат чрез гласуване, а не по индекс на популярност, както се случва с Американските музикални награди и музикалните награди Билборд.

Първата церемония е проведена на 4 май 1959 и награждава изпълнителите за постиженията им през 1958. След церемонията през 2011 NARAS преразглежда категориите за 2012 и ги намалява до 78.

Крайната дата, за да се кандидатства за Грами, е 1 октомври на текущата година. По тази причина изпълнителите стратегически се стремят да издадат албумите си преди тази това, за да имат възможност да участват.

От 2000 г. поради нарастващото значение на пазара и на музикалната продукция в Латинска Америка, както и между латиноамериканското население на Съединените Щати, се стига до връчването на наградите Грами Латино. Тези награди, които понастоящем се разделят в 50 категории, имат като крайна дата 31 март всяка година и се връчват през септември.

Към февруари 2009 са били връчени 7 578 награди Грами. Въпреки това се счита за спорна награда, тъй като големи музикални икони като Куийн или Лед Цепелин никога не я получават, а Дейвид Боуи получава само една в цялата си кариера – за най-добър музикален клип.

Произходът на наградата е свързан с проекта за холивудска Алея на славата от 50-те години. Членовете на комисията по избора на кандидати за Алеята на славата, които са били свързани със звукозаписната индустрия, си дават сметка, че има много изпълнители, които никога няма да спечелят звезда на алеята. Затова решават да създадат награда, присъждана от музикалната индустрия. Така се създава Националната академия за звукозапис. Все още оставал открит въпросът с наименованието на наградата – едно от предложенията е Еди (Eddie) в чест на Томас Едисън, създателя на фонографа (предшественик на грамофона). В крайна сметка избират самото име на грамофона и присъждат първите награди Грами.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...