Акценти
Начало / Общество / Първите договори за безплатно саниране на блоковете в Плевен вече са факт

Първите договори за безплатно саниране на блоковете в Плевен вече са факт

Първите четири договора по програмата за безплатното саниране на блоковете станаха факт днес. Те бяха подписани в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
Две софийски и по една плевенска и ловешка фирма поставиха официално подписите си в зала „Плевен” на сградата на Областната администрация на договорите по „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”. На събитието присъстваха още народният представител Владислав Николов, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общински съвет – Плевен Дарин Ангелов, представители на фирмите-изпълнители на проекта, граждански сдружения и общественици.
В рамките на проекта изцяло реновирани ще бъдат 8 блока, като днес договорите бяха подписани за първите четири, а до края на седмицата се очаква това да се случи и с другите. Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков посочи, че предстои финализиране и на процедурата за избор на изпълнители за техническо и енергийно обследване за още 6 жилищни сгради.
Първият договор за саниране, който бе подписан днес, бе и на първият в Плевен подал документи, който пък бе втори за цялата страна – блок „Спартак”. Останалите седем блока, които ще бъдат реновирани със сигурност, са: ШПК в квартал „Сторгозия” и 115, 118, 227, 228, 315 и 333 блок в квартал „Дружба”. Стойността за техническо и енергийно обследване на тези осем блока възлиза на малко над 534 000 лева без ДДС. От тези фирми, които са одобрени към момента, три са плевенски и още толкова местни кандидатстват за другите блокове.
Проф. Стойков допълни, че от началото на програмата в Плевен са се регистрирали 39 сдружения, от които 28 имат договори с Община Плевен. Общо 355 пък са блоковете, които отговарят на програмата и могат да бъдат санирани безплатно, ако се подадат навреме документите. „Сигурен съм, че като стане първият блок в Плевен, много от тези блокове също ще искат да се включат, но няма да могат”, заяви Стойков по повод скептично отнасящите се към успеха на програмата.
Това подчерта и Цецка Цачева, която напомни, че първите подали документи, са и първи по право. „Кварталите „Сторгозия” и „Дружба” се вписват перфектно в условията на програмата, която има много важни последици за всички. Надявам се скоро да завалят новите искания за включване в програмата, защото от нас самите зависи колко средства ще усвоят плевенчани от нея”, заяви още председателят на Народното събрание.
От своя страна зам.-министър Нанков подчерта, че животът на сградите ще се увеличи с 30 до 40 години, ако имат някакъв дефект. Санирането няма да донесе само допълнителен комфорт и по-висок стандарт на живущите в блоковете, но и една по-голяма сигурност. Не бива да се пренебрегва и фактът, че по този начин се разкриват работни места в местните фирми, ангажирани с програмата.

Следваща Предишна
Цецка Цачева
втори договор саниране
трети договор саниране

ччетвърти договор саниране
саниране подписване договор
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...