Акценти
Начало / Образование / Първа награда за вестника на СУ „Иван Вазов” от национален журналистически конкурс

Първа награда за вестника на СУ „Иван Вазов” от национален журналистически конкурс

Училищният вестник на СУ „Иван Вазов” – „В@з Буки Веди“,  участва в Петия национален журналистически конкурс „Григор Попов“, организиран от Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград, с подкрепата на Община – Разград, Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата и Регионалното управление на образованието. Основната му тема бе „Светът под лупа“. Екипът на училищния вестник се включва за втори път в тази надпревара и отново е удостоен с първо място във  възрастова група 8-12 клас в раздел „Вестници на хартиен носител“.

Церемонията по награждаването на отличените в творческата надпревара се състоя в голямата зала на НЧ „Развитие 1869“, бившия театър на Разград, на 31 март. Стана ясно, че в тазгодишното издание на конкурса са участвали 244 творби на 153 индивидуални участници и 41 колектива на вестници и радиопредавания. Комисията, която е класирала творбите, е в състав: Иван Джебаров – публицист, белетрист; Галина Маринова – публицист; Димитър Петров – публицист, краевед; Марина Бенова – журналист, кореспондент на БНР за региона и Петър Петров – журналист. Официален скъп гост на форума бе Теменуга Иванова, внучка на видния разградски журналист, чието име носи конкурсът. Тя връчи Голямата награда на Петия национален конкурс на ученичката Елена Таракова от ПГИТ „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Петрич за публицистичната й статия на тема „Нелегални имигранти или бежанци – какво предстои“.

Награждаването на победителите беше съпътствано с откриване на изложба с фотографии и документи за живота и делото на разградския журналист и общественик Григор Попов. Музикален поздрав към участниците в събитието поднесоха млади таланти от Музикалната школа „Илия Бърнев“ и Центъра за работа с деца – Разград.

Председателят на журито Иван Джебаров искрено сподели надеждата си за бъдещето на България, която е открил, четейки ученическите журналистически творби. Оцени ги високо и пожела на всички присъстващи да съхранят своята гражданска позиция, да не се страхуват да я изразяват, независимо от това, какъв път и какво бъдеще ще изберат за себе си.

„Изключително сме щастливи, че на такъв голям форум бяхме забелязани и отличени с първа награда за своя труд. Още по-ценното за нас е, че получаваме за втори път първото място в един и същ конкурс, което означава, че сме подобрили или поне запазили нивото си като вестник. От своя страна ние от сцената на конкурса, наред с благодарностите към организаторите и пожеланията към всички наградени, обещахме, че ще се опитаме и следващата година да запазим своето първенство на най-добрия вестник”, споделиха учениците, списващи вестника.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...