Акценти
Начало / Култура / Първа награда за ансамбъл „Гайдуница” от национален фолклорен конкурс

Първа награда за ансамбъл „Гайдуница” от национален фолклорен конкурс

ансамбъл гайдуница

Ансамбъл за изворен фолклор „Гайдуница“ при Народно читалище „Пробуда – 1907“ с. Подем, с ръководител Людмил Стефанов спечели Първа награда от Четвъртия  национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, който се проведе от 8 до 10 май 2015 г. над Петропавловския манастир, община Лясковец. Организатор на конкурса е  Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“ и се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Жури с председател Проф. Румяна Цинцарска от БАН, проф. Даниела Дженева, катедра „Танцово изкуство“ в АМТИ-Пловдив, доц. Красимир Петров и Асен Павлов  присъди на танцьорите от Подем първа награда в раздел „Танцово изкуство“, категория ,,Обичаи и обреди“, за представянето на обичая ,,Гергьовден“.Танцьорите представиха пред зрителите и журито спектакъл, изпълнен с пъстрота и веселие, впечатлиха с автентичните си носии. По думите на участниците носиите им са били най – търсеният обект за фотографии както от специалисти, така и от гостите на Събора на овцевъдите в България.

Участниците от ансамбъл „Гайдуница“ се включиха и в раздел „ Гергьовски обредни хлябове“ и „Геги и хурки“ и също впечатлиха със своите произведения.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...