Акценти
Начало / Икономика / Първа кръгла маса по проблемите на санирането ще се проведе в Плевен

Първа кръгла маса по проблемите на санирането ще се проведе в Плевен

IMG_6883Владислав Николов

Плевен ще бъде домакин на първата кръгла маса в страната във връзка с реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това съобщи на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Владислав Николов.

Форумът ще се проведе на 2 февруари, понеделник, в зала „Плевен” на Областната администрация. В него ще участват гости от пет области в страната – Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. Те ще се срещнат с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, които ще дадат подробни разяснения около програмата.

Кръглата маса е отворена и на нея могат да присъстват домоуправители и представители на жилищни блокове, които отговарят на условието за безплатно саниране.

Целта ни е да разгласим максимално възможностите на националната програма, която е приоритет на правителството на ГЕРБ за 2015 г., подчерта Николов.

На срещата ще бъдат показани и разяснени всички бланки, които ще трябва да се попълват при кандидатстването, каза още народният представител и подчерта, че процедурата за гражданите е изключително облекчена. Те трябва единствено да регистрират сдружение и да подадат документи за кандидатстване. Цялата процидура след това се поема от съответната Община.

В Плевен вече работи специално звено във връзка със санирането. В стая 19 на Община Плевен на разположение на гражданите е екип, който да отговаря на въпросите им и да подпомага подготовката им за кандидатстване.

Владислав Николов специално подчерта, че гражданите няма да дават никакви пари и апелира към представителите на други политически сили да не спекулират и да не саботират програмата, която е в интерес на всички граждани.

Амбицията ни е Плевен да усвои тази година около 50-60 млн.лв. по националната програма, което означава саниране на близо 50 панелни блока, каза Николов.

Това е близо една трета от блоковете в Плевен, които отговарят на условията за включване в програмата – в жк „Сторгозия” са 76 блока, а в жк „Дружба” – 62. Вече има насрочени заседания засъздаване на сдружения. Колкото по-бързо гражданите се организират, толкова вероятността да се класират за предвидените за тази година средства е по-голяма, подчерта Владислав Николов. Ако всичко върви бързо и без проблем, санирането може да започне през месец май. По думите му това ще е възможност за плевенските фирми да реализират добри приходи, поемайки обекти за саниране по националната програма.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...