Начало / Икономика / Първа копка на площадка за предварителна обработка на отпадъци направи кметът на Никопол

Първа копка на площадка за предварителна обработка на отпадъци направи кметът на Никопол

първа-копкаКметът на Никопол – Емил Бебенов и кметът на Павликени – инж.Емануил Манолов  направиха днес край Павликени първа копка на площадка за предварителна обработка на отпадъци и претоварване.

Площадката се изгражда по проект на  Община Никопол в партньорство с общините Павликени, Свищов, Левски и Белене въз основа на  сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „ОКОЛНА СРЕДА 2007-2013 г”

Претоварната площадка се намира до съществуващото сметище в Павликени. „Като по-отдалечена община на 60 км. от депото, Павликени е включена в общия проект с претоварна станция и допълнително транспортно средство с повишен капацитет за дълги разстояния“, обясни инж.Манолов. Капацитетът й е съобразен да покрива средногодишния обем отпадъци на населените места в общината, които възлизат на около 6800 тона. Площта на площадката е 10 дка. „Ефектът ще е в оптимизиране на транспортните разходи, събирането на отпадъците ще е по същия начин и график“, увери инж.Манолов.

Общата  стойност на проекта е 43 170 924 лв., a неговата основната цел e изграждането на необходимата инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на регион Левски (Никопол), отговаряща на националните и европейски изисквания.

Основните строителни дейности се извършват на площадката в село Санадиново – община Никопол, където ще бъдат разположени повечето от предлаганите инсталации за управление на отпадъците в региона – клетка на депо за неопасни отпадъци, инсталация за сепариране, съоръжение за компостиране и пречиствателна станция за отпадни води.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...