Акценти
Начало / Общество / Първа копка за параклис и манастир в село Брегаре

Първа копка за параклис и манастир в село Брегаре

Днес бе направена първа копка за изграждането на параклис, част от създаването на манастир в село Брегаре. Областният управител Мирослав Петров и заместникът му д-р Красимир Трифонов бяха официални гости на събитието. С присъствието си тържествения повод уважиха още заместник-кметът на Община Долна Митрополия Георги Йончев, председателят на Общинския съвет Петър Петров, кметове и жителите на с. Брегаре.

В съслужение със свещеници от плевенската епархия митрополит Игнатий отслужи водосвет, измолвайки Божието благословение за това богоугодно дело.

Първата копка на багера даде символичен старта на строителните дейности.

Инициативата за изграждане на манастир в селото е на монах Захарий и архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир „Свети Козма и Дамян” в село Гигенци. За целта е учредено Сдружение „Рождество на Свети Йоан Предтеча”, което да подпомага изграждането и издържането на обителта. Наред с министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и областният управител на област Плевен Мирослав Петров подкрепата си за това благородно начинание са дали много хора от Плевен и региона.

Новоизграденият манастир в Брегаре ще бъде мъжки. Негов постоянен обитател ще бъде монах Захарий, който е родом от това село. Той има идея всяка седмица през почивните дни да има занимания за деца, чрез които те да научават повече за християнската вяра.

Съществуващата сграда, дарена от монах Захарий, ще даде възможност за пренощуването на 10-15 души, като на следващ етап се предвижда тя да бъде разширена.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...