Акценти
Начало / Здравеопазване / Първа демонстрация на живо на медицинска маса за виртуални дисекции ще се проведе в ТЕЛЕЦ Плевен

Първа демонстрация на живо на медицинска маса за виртуални дисекции ще се проведе в ТЕЛЕЦ Плевен

На 21 април 2016 г., четвъртък, от 14.30 ч в зала „Амброаз Паре” на Телекомуникационния център към Медицински университет Плевен ще се състои първата демонстрация на живо на работата на високотехнологичната медицинска маса за виртуални дисекции от проф. Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен и доц. Добромир Димитров, ръководител на Хайфу Център „Света Марина” – Плевен. Това ще се случи в навечерието на първата по рода си международна Хайфу конференция на тема „Хайфу терапия: клинична практика и бъдещи перспективи” пред специалните гост-лектори от Република Китай проф. Зечуан Мей и д-р Джоу Кун, както и пред преподаватели и студенти на висшето училище.

Виртуалната медицинска маса е високотехнологичен образователен портал, който МУ-Плевен ще въведе в обучението не само на студенти, а и ще използва за дисекции, за предоперативна подготовка и за планиране на операции. Образователният портал е облачно решение, даващо достъп на преподавателите, студентите и лекарите до различни, уникални и реални клинични случаи от целия свят. Всеки може да отвори своя клиничен случай, от която и да е маса, лаптоп или мобилно устройство, което прави образователния портал цялостно решение за обучение, както в медицински университет или университетска болница, така и за дистанционно обучение. Масата позволява на всяко едно медицинско лице лесно да изследва, проучва и диагностицира пациент, използвайки изключително детайлни 3D изображения, генерирани автоматично на базата на реални анатомични и медицински случаи от световната практика.

IMG_3228

Медицинската маса за виртуална дисекция придава изключително висока стойност, развивайки критично мислене както на лекарите, така и на студентите, давайки им възможност да изведат здравеопазването и грижата за пациента на едно по-високо ниво. Към днешна дата „масата“ има инсталации в повече от двайсет и пет държави, сред които Великобритания, Германия, Швеция, Австрия, Мексико, Китай, САЩ, Русия и други.

За демонстрацията в аудиторията на Телекомуникационния център ще бъдат поканени преподаватели и асистенти от катедрите, които ще изпалзват възможностите на виртуалната маса за обучение – анатомия, патологоанатомия, пропедевтика на хирургическите болести, образна диагностика, УНГ болести, акушерство и гинекология и ортопедия.

Виртуалната медицинска маса ще бъде използвана на 22 април 2016 г., петък, за презентиране на клиничните случай от докладите на гост-лекторите на Хайфу конференцията.

Целта на научния форум, организиран съвместно от МУ-Плевен и МБАЛ «Света Марина» – Плевен е да се представи натрупания 3-годишен опит в прилагането на този неинвазивен метод на термична аблация в лечението на над 350 случая на доброкачествени и злокачествени солидни тумори. Ще бъде изнесен и доклад за резултатите от двустранния научен проект, който е част от споразумение между Китайската Народна Република и Р България за научноизследователска дейност и развитие, с наименование «Изследване на възможностите на Хайфу технологиите (високофокусиран ултразвук) за лечение на миоми при български и китайски пациенти като неинвазивен алтернативен метод на конвенционалната хирургия“. Ще се даде възможност на лекарите, които са натрупали опит с различните клинични приложения на Хайфу терапията при лечение на миоми, рак на панкреаса в напреднал стадий, на доброкачествени и злокачествени тумори на гърдата и др. да споделят своите знания с по-широка аудитория от лекари и студенти, специализанти и докторанти, както и да отговорят на въпроси относно принципите на това иновативно лечение.

Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов е председател на организационния комитет, а членове са китайските партньори на висшето училище проф. Зечуан Мей и д-р Джоу Кун, както и екипът на Хайфу Център при МБАЛ «Света Марина» – Плевен – чл.-кор. проф. Григор Горчев, проф. д-р Ташко Делийски, доц. д-р Добромир Димитров, д-р Хюлия Ферадова, д-р Надя Станиславова и д-р Венцислав Георгиев.

Към момента регистрираните участници в първия Хайфу форум, който ще се проведе на 22 април в МУ-Плевен, са 150 лекари, български и чуждестранни студенти по медицина. Международните гост-лектори освен партньорите на МУ-Плевен от Китай, са и лекари-специалисти от Испания, Германия и Румъния.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...