Начало / Култура / Първата българската монета показаха в „Нощ в музея” в Плевен

Първата българската монета показаха в „Нощ в музея” в Плевен

Нощ в музея

Близо 400 монети, сечени през годините в българската държава, можаха да видят посетителите на Регионалния исторически музей в Плевен, който за девета поредна година се включи в  Европейската инициатива „Нощ в музея”. Сред тях е и първата българска монета, сечена по времето на Йоан Асен ІІ, най-вероятно след 1230 г. Монетата е една единствена в музея, затова  гърбът й е сниман и така посетителите могат да видят и двете й страни.

първа българска монета

Сред ценните монети в експозицията са алуминиевите, сечени през 1923 г., обясни археологът Петър Бънов, шеф на отдел „Археология” в Регионалния музей. Внимание заслужават и юбилейните монети, издавани през близките години. Последното попълнение в колекцията на музея е монетата с лика на Гена Димитрова, издадена през 2011 г. с номинал 10 лв.

Тази камерна изложба е част от по-голямата „Съхранено от миналото, дарено за бъдещето”, която показва дарителската щедрост на плевенчани. Посетителите можаха да видят още детски играчки и детски дрехи от средата на XXв., части от официално мъжко  облекло и аксесоари от 30-40 г. на XXв., народно облекло; лични вещи на Янко Забунов – един от основателите на БЗНС в Плевен, на Димитър Върбенов – министър на правосъдието през 1931-1932 г., медицински нструменти и други дарения, включени във фонда на музея.

нощ в музея

Традиционно отдел „Природа” предизвиква любопитството на посетителите в Нощта на музея. Тази година в една от залите му беше подредена изложбата „В мрака на далечните епохи”,  представяща вкаменелости от минали епохи, морски таралежи, корали, амонити,  открити в региона. На челно място в изложбата беше поставена находка на възраст 10 млн. години.

Другите показани изложби бяха „50 години сътрудничество Плевен – Ростов на Дон”,„Великденски обредни хлябове и обичаи” , а в парка на музея беше ситуирана изложбата „Плевен – моят град” на Регионалния бизнес център – Плевен.

нощ в музея

Към Европейската инициатива „Нощ в музея” се присъедини и Държавен архив – Плевен. Посетителите имаха възможност да разгледат изложба с материали от фонда на архива.

Рисунките на Арт школа „Колорит” с художествен ръководител Майя Ананиева и тази година внесоха жизнерадост и настроение с пъстротата на багрите си..

А музикално-сценичният спектакъл на ученици от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” внесе артистична нотка във вечерта.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...