Акценти
Начало / Икономика / Пълно съдействие за „Южен поток” обещаха от Областна управа в Плевен

Пълно съдействие за „Южен поток” обещаха от Областна управа в Плевен

Областната управа в Плевен ще подпомага дейностите по проекта „Южен поток, обеща областният управител Илиян Йончев по време на  общественото обсъждане на доклада за ОВОС. Бъдещият газопровод  е важен както за страната ни, така и за нашия регион. Ще направим каквото зависи от нас да се навакса натрупаното закъснение по проекта, допълни Йончев.

На територията на Плевенска област дългото 19.5 километра трасе на газопровода преминава през няколко общини – Плевен, Кнежа, Искър, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Пордим и Левски и е най-голямата инвестиция в последните години – над 3 млрд. и 100 млн. евро. Освен това, има възможност и за ангажиране на местните в строителните дейности, каза Йончев. Той припомни, че страната ни няма да плаща за строежа на тръбата, тъй като средствата ще се приспаднат от бъдещите транзитни такси за газ.

Точно през чии имоти в отделните землища ще минава тръбата ще стане ясно на по-късен етап при обсъждането на подробен устройствен план, когато ще бъде изпълнена и процедурата по обезщетяване на собствениците.

Проектът „Южен поток” предвижда преминаващият по дъното на Черно море газопровод да пренася всяка година по 63 млрд. кубически метра газ до Европа. Очаква се първият газ по тръбата да пристигне в България през декември 2015 год., а пълният капацитет на газопровода трябва да бъде достигнат в рамките на две години след 2016-та.

В рамките на строителството на газопровода на територията на България се очаква да бъдат разкрити 2 500 нови работни места, след това за експлоатацията на обектите – още 230. Ще има ли и колко нови работни места на територията на общините в Плевенско не може да се каже, защото за всяко работно място ще има конкурс с определени изисквания към конкретната позиция.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...