Акценти
Начало / Икономика / Пуснаха 22 000 малки шаранчета в язовира край Горни Дъбник

Пуснаха 22 000 малки шаранчета в язовира край Горни Дъбник

750 килограма малки шаранчета със средно тегло 35 гр. бяха пуснати днес в най-големия водоем в област Плевен – язовир „Горни Дъбник”. Общо 22 000 са малките рибки, които са доставени от развъдника на язовир „Горни Дъбник”, обясни Ивайло Генчев, председател на сдружение „Ручина”, което стопанисва язовира. Това е второто зарибяване на язовира. Първото беше през ноември миналата година. Тогава във водоема бяха хвърлени 38 000 малки шаранчета.

Председателят на сдружението обясни, че  след предаването на язовир „Горни Дъбник“ за стопанисване от „Ручина”, е проведена  среща между тях и ИАРА. На нея от агенцията са им дали  насоки за правилното стопанисване на водоема. Генчев поясни, че зарибяването на язовира е само една от многото функции на организацията, в която вече членуват около 800 души. Основната идея на сдружение „Ручина“ е да се развива любителският риболов, да охранява язовира, да се намалява бракониерството и да се спазват правилата, каза  Генчев.

За да бъде приятно посещението на водоема за всички, през есента на миналата година от сдружението  организираха  почистване на района, в резултат на което са събрани над 12 т. отпадъци.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...