Акценти
Начало / Общество / Пуснаха под парична гаранция плевенчанката, обвинена за катастрофата на АМ „Тракия”

Пуснаха под парична гаранция плевенчанката, обвинена за катастрофата на АМ „Тракия”

Парична гаранция от 5000 лв. наложи Софийският апелативен съд на плевенчанката Цвета Таскова, която е обвинена за катастрофата с автобуса на АМ „Тракия”. Според обвинението автомобилът, управляван от нея, е причина за тежкия пътен инцидент, при който загинаха шестима, а 26 бяха ранени.

С определението си втората инстанция отменя постоянния арест на Таскова наложен от Софийски окръжен съд.

Според съдебния състав не са изпълнени трите предпоставки, от които следва да се вземе поисканата от прокуратурата най-тежка мярка „задържане под стража“. Съдът не откри данни за реална опасност от укриване на Таскова. Също така отбеляза, че обвиняемата за инцидента няма други криминални или противообществени прояви.

Другият основен довод за налагането на парична гаранция на съда е, че разследването на катастрофата, както и автотехническите експертизи се очаква да отнемат изключително продължителен период от време.

Пред съда Таскова каза, че съжалява за случилото се. По време на заседанието стана ясно, че автобусът се е движил праволинейно с постоянна скорост преди инцидента и няма данни за неправомерно поведение на водача. Обвиняемата е предприела изпреварване, като е накланяла колата в различни посоки, вследствие на което се е блъснала в автобуса, съобщават от БТА.

Според прокуратурата не е констатирана каквато и да било техническа неизправност на автомобила, за такава неизправност се предполагало само в обясненията на Таскова. Държавното обвинение се позова на показанията на спътника на Таскова, според когото по време на удара обвиняемата е държала волана с две ръце и не е имало шум в колата от някаква неизправност.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...