Начало / Здравеопазване / Пунктове за безплатно изследване на кръвна захар ще има днес в Плевен, Червен бряг и Кнежа

Пунктове за безплатно изследване на кръвна захар ще има днес в Плевен, Червен бряг и Кнежа

По повод Световния ден за борба с диабета Асоциацията на студентите- медици в България – клон Плевен, ще измерват безплатно кръвна захар на пунктове в Плевен, Червен бряг и Кнежа.

В Плевен пунктове ще има в аптеките на два от магазините на „Кауфланд”. Те ще работят от 10 до 14 часа.

Това е своеобразен скрининг за ранно откриване на хора с проблем с нивото на кръвната захар. Целта е да насочим вниманието на хората към профилактиката на това заболяване, към правилна диета, към консултация със специалист и редовно следене на кръвната захар, обясни Иванела Димитрова – председател на Асоциацията на студентите-медици в България  – клон Плевен.

Кампания за измерване на нивото на кръвна захар на пациенти с диабет, хоспитализирани в различни отделения на УМБАЛ – Плевен ще се проведе днес в Ендокринологичния кабинет на Диагностично-консултативния блок на Университетската болница. Те ще бъдат обучени и консултирани от лекар по отношение на най- правилното им лечение. Също днес  се организира лекционен курс на обучение на медицински сестри и специалисти по здравни грижи на тема” Поведение при спешни състояния на пациенти със захарен диабет”. Лекцията ще бъде изнесена от старша мед. сестра Катя Хинкова, в зала 6 на УМБАЛ „ д-р Г. Странски” от 13ч. Двете инициативи са част от кампанията, организирана от Клиниката по ендокринология с началник доц. д-р Катя Тодорова за отбелязване на Световния ден за борба с диабета.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...