Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Публикувани са имената на заличените от избирателните списъци за предстоящите избори

Публикувани са имената на заличените от избирателните списъци за предстоящите избори

На сайта на Община Плевен www.pleven.bg, раздел „Последни новини“  са  качени списъците с имената на заличените от избирателните списъци за предстоящите на 25 октомври избори за кметове и общински съветници и за  националния референдум.

Съгласно Чл. 39 от Избирателния кодекс (ИК) тези списъци  се публикуват на интернет страницата на съответната община не по-късно от 10 дни преди изборния ден и съдържат имената на лицето, номера и адреса на избирателната секция. Всяко лице може да прави справка в списъците.

Според ИК лице, което е вписано в списъка, но има право да гласува, може да поиска да се запознае с основанието за заличаване от избирателния списък и да поиска да бъде изключено от списъка на заличените лица с писмено заявление или чрез електронно заявление през интернет страницата на съответната община, което се предава незабавно от общинската администрация на компетентния кмет на община, район, кметство или кметски наместник. В заявлението се посочват доказателства и документи, удостоверяващи правото на лицето да гласува.

След като заявлението бъде разгледано, евентуалният отказ за изключване от списъка на заличените се съобщава незабавно и може да се обжалва пред съответния административен съд в срок до 24 часа от съобщението. Съдът разглежда жалбата в открито заседание в срок до 24 часа от постъпването й с призоваване на жалбоподателя и на кмета или кметския наместник. Решението на съда се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

Ако има решение за изключване от списъка на заличените лица, съответният избирател се вписва в избирателния списък от предвидените в ИК органи до предаването на списъка на секционната избирателна комисия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...