Акценти
Начало / Любопитно / Психолозите празнуват днес

Психолозите празнуват днес

 16948_gallery_main

Психолозите отбелязват своя професионален празник на 4 април, който е обявен за такъв 1995 година. Психологията (на гръцки: психе – душа, логос – наука) е група от академични, клинични и преди всичко чисто човешки дисциплини, занимаващи се с обяснение  на поведението, мисловните процеси, чувствата и емоциите  на хората.  Доста често психологът открива пред своите клиенти факти, случки и преживявания  от техния живот, които граничат със свръхестественост. Психолозите се стремят да разберат ролята на умствените процеси в индивидуалното и обществено поведение, както и причиняващите ги физиологични и неврологични процеси.

Служейки си с набор от знания и умения, наблюдавайки поведението, мисловните модели, мотивите и начина на действие на даден човек – психологът прави безпогрешни заключения за живота на клиента си, за средата, в която е роден, възпитан и отрасъл, за ранните приятелски връзки, за първите любовни разочарования, за щастливите мигове и т.н.

В психологията важи един основен принцип, т.нар. „Принцип на причината и следствието“. Когато бъдат открити причините, от тях могат да се направят заключения за следствията.

Обикновено причините не подлежат на корекции и промени.  Психологът работи предимно със следствията и заедно с помощта на клиента си прави промени в тях, което води  до пълноценен живот. Психологията е сравнително млада наука, но тя е изключително динамична, приветстваща промяната, никога закостеняла, любопитна към всичко ново и всичко старо, непрекъснато намираща се в динамично равновесие. Тя прави смели крачки в непознати области и територии, на места където по-старите и посестрими сред науките не се осмеляват да стъпят.

Вилхелм Вунд често е определян като основоположник на експерименталната психология. През 1879 година германецът създава първата в света психологична лаборатория в Лайпцигския университет Основни обекти на изследване в психологията са възприятията, познавателната способност, вниманието и емоциите. Някои учени, особено привържениците на дълбинната психология, включват в този списък и несъзнаваното.

Психологията разполага с множество различни методи за изследване на човешката психика. Едни от основните са наблюдение, беседа, интервю и анкета.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...