Акценти
Начало / Любопитно / Прочутият ювелир Фаберже е роден на днешната дата

Прочутият ювелир Фаберже е роден на днешната дата

фаберже яйце

На 30 май 1846 г. в Санкт Петербург е роден един най-прочутите  бижутери Петер Карл Фаберже, станал известен с ювелирно изработените си яйца на Фаберже. Роден в царска Русия, той израства в Италия, Франция, Германия и Великобритания, където получава своето космополитно образование.

 Става популярен във владетелските дворове в Европа благодарение на невероятното си умение да изработва изящни предмети от злато, сребро и скъпоценни камъни. В родината си е титулуван „ювелир на Негово Императорско Величество и ювелир на Императорския Ермитаж“.

През 1885 г. император Александър III поръчва на ателието на Фаберже декоративно великденско яйце като подарък за своята съпруга, Мария Фьодоровна. Впечатлен, Александър ІІІ в продължение на следващите 10 години поръчвал по едно ново яйце за съпругата си. А за цар Николай ІІ, Фаберже  изработил 44 от своите уникални яйца.

Днес, със сигурност са запазени 45 яйца, направени по императорска поръчка, има запазена фотография и на още едно, а други 5 са известни по описания. Сред запазените има такова с миниатюра на сибирски влак, с крайцер, с кокошчица от цветно злато, яйце-часовник, яйце-портретна галерия на императорското семейство.

Революцията от 1917 г. слага край на славната кариера на Фаберже, който напуска Русия и умира в изгнание.

яйце на фаберже

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...