Акценти
Начало / Общество / Прочистват „Кайлъка” от болни дървета, подменят ги с нови

Прочистват „Кайлъка” от болни дървета, подменят ги с нови

Работници на „Паркстрой”  изсичат старите и болни смърчове в парк „Кайлъка”. Годният дървесен материал от тях ще бъде използван за направата на нови пейки, маси, перголи и за ремонт на съществуващите, информират от Община Плевен. По-тънките клони се складират и ще бъдат  откарани Регионалната система за управление на  отпадъците, където ще бъдат компостирани. През пролетта на мястото на отстранените дървета ще бъдат засадени подходящи нови видове, консултирани със специалисти, уточняват още от общинската администрация.

 

Поддръжката на централната част от парк „Кайлъка”, която Община Плевен стопанисва от близо  година, продължава да се извършва ритмично и в срок съобразно сезона. Екипи на „Паркстрой” събират изсъхналата шума от дърветата, която също ще бъде предадена за компостиране. Средно на ден камионите на фирмата извършват по три курса с натоварените листа.

След получаване на дълго чаканото разрешение от Басейнова дирекция стартира и прочистването на речното легло на р. Тученишка в района на парка, за което от десетки години не са полагани подобни грижи. Коритото се прочиства от храстовидна и нискостеблена растителност, единични дървета, надвиснали клони, сухи клони, паднали напречно над реката дънери, както и  предмети, които са предпоставка за преграждане на водното течение. Отстранената растителност от речното легло също ще бъде предадена за компостиране.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...