Акценти
Начало / Спорт / Проф. Стойков: Общината е готова да стане 100% собственик на „Спартак”

Проф. Стойков: Общината е готова да стане 100% собственик на „Спартак”

Община Плевен е готова да стане 100% собственик на ПФК „Плевен” до края на първенството, но за това трябва да бъде уредено юридически прехвърлянето на акциите на досегашните собственици. Това заяви на извънредна пресконференция днес кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, свикана по повод проблемите в плевенския футболен отбор. Свиквам тази спешна пресконференция, защото в понеделник може да се окаже, че вече няма футболен отбор „Спартак” – Плевен, тъй като имам информация, че петима от титулярите на отбора вече са депозирали молби за напускане на отбора, обяви кметът.

„Искам да успокоя футболистите и треньорския щаб, че ще бъдат осигурени необходимите средства за завършване на първенството”, обяви още той.

На предстоящата на 31 януари сесия на Общинския съвет той смята да предложи допълнителна точка в дневния ред, с която съветниците да гласуват от общинския бюджет да бъдат отпуснати средства за издръжка на ФК „Спартак”. Ще са необходими най-малко 300 000 лв. до края на летния полусезон и ще предложа средствата да бъдат пренасочени от предвидените за ремонт на общинската вила в Кайлъка, обясни кметът.

За да стане всичко това обаче, е необходимо двамата мажоритарни собственици на отбора – Иван Динов и Даниел Митов, не само да се откажат от своите акции, но юридически това да бъде оформено.

Досега при мен е постъпило единствено  писмо от г-н Динов и г-н Митов, което е само декларация за намерение да предоставят безвъзмездно на Община Плевен акциите си от отбора, но това писмо няма юридическа стойност, която да дава правомощия на общинското ръководство, уточни проф. Стойков.

Чрез медиите той покани на среща двамата акционери, на която да обсъдят проблемите около „Спартак” и да търсят съвместно решение. Каня ги на среща в понеделник в удобно за тях време от 8 до 17 часа, обяви кметът и обясни, че отправя поканата си чрез медиите, защото  от 17 януари, когато започнаха проблемите около отбора, г-н Динов и г-н Митов не са го потърсили нито веднъж, а използват медиите за задочен диалог с него. Проф. Стойков беше категоричен, че нито Иван Динов, нито Даниел Митов са търсили среща с него и заяви, че това лесно може да бъде доказано с разпечатка от телефоните му.

Ако се стигне до гласуване в Общинския съвет на 31 януари, Общината ще поеме издръжката на отбора и ще назначи свой човек в ръководството му, за да следи за разходването  на средствата. Междувременно ще продължи търсенето на нов спонсор, който да поеме „Спартак” през новия сезон, особено ако отборът влезе в „А” група.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...