Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Славчо Томов: Научната студентска сесия е трибуна на научната мисъл на нашите студенти

Проф. Славчо Томов: Научната студентска сесия е трибуна на научната мисъл на нашите студенти

Научната  студентска сесия се превърна в едно от знаковите събития за медицинското  училище и  във форум, който е трибуна на научната мисъл и потенциал на нашите студенти да се развиват не само в практическата медицина, а и в науката. Това каза ректорът на Медицински университет – Плевен проф. Славчо Томов при откриването днес на  ХІV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари, която се провежда от 10 до 15 октомври в Медицински университет – Плевен.

За първи път тази година конференцията се провежда в 5-дневен формат. Друга отличителна страна е, че гости на форума са именити учени от цял свят, подчерта проф. Томов. Това са проф.  д-р Робърт Холоуей, д.м.н. от Института по роботика към Болница Флорида, САЩ, Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен, д-р Кеничиро Хасуми, Токио, Япония, основател на Международна изследователска фондация Хасуми – България и Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен, който ще представи най-новите постижения в областта на ваксините и рак, проф. д-р Кипрос Николаидес, ръководител на Център по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон, който ще демонстрира от Лондон  на живо фетална хирургия – едно ново и изключително иновативно направление в съвременната медицина, и световно известния детски кардиохирург проф. д-р Цветомир Луканов, началник отделение по Детска кардиохирургия към катедра „Кардиохирургия“ при Университетска болница Хайделберг, Германия и възпитаник на Медицинския университет в Плевен.

img_5035mu-pleven

Над 300 са участниците тази година в конференцията, като сред тях немалък брой са чуждестранните студенти от Полша, Ирландия, Русия, Индия, Гърция.

img_5038mu-pleven

В рамките на конференцията ще бъде направена демонстрация в реални условия на 3D медицинска маса за виртуални дисекции.  „Това е най-новата придобивка на Медицински университет – Плевен, която потвърждава желанието на ръководството да поддържа университета като лидер в иновациите в  обучението в областта на медицината и здравните науки в България, а и в Европа”, изтъкна проф. Томов. Той отбеляза, че 3D медицинската маса е изключително ценна в обучението на студентите в дисциплини като образна диагностика,  хирургия, ортопедия, заради интересния поглед, който студентите могат да получат в етапа на обучението си. По време на утрешната сесия на 3D масата ще бъде демонстриран случай на злокачествен тумор на тялото на матката и по-късно в реално време ще бъде наблюдавана операцията, която проф. Григор Горчев ще извърши с роботизираната система. Модератор в зала „Амброаз Паре” ще бъде д-р Холоуей.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...