Акценти
Начало / Образование / Проф. Славчо Томов: МОН трябва да регулира процеса с разкриване на медицински специалности

Проф. Славчо Томов: МОН трябва да регулира процеса с разкриване на медицински специалности

Министерството на образованието и науката трябва да регулира процеса с разкриване на медицински специалности в немедицински висши училища. Това коментира днес ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов пред журналисти, минути след като беше изтеглен варианта за изпита по биология за специалностите „Медицина” и „Фармация” в университета. Проф. Томов обясни, че „най-естествено е във висшите медицински училища, където има научен и кадрови потенциал, да бъдат подготвяни най-добрите специалисти в нашата страна”.

Ректорът подчерта, че за поредна година Медицинският университет в Плевен е един от водещите в страната, като тази година има рекорден брой кандидат-студенти за специалностите „Медицина” и „Фармация” – 823, въпреки че тази година ефектът от демографската криза в нашата страна е най-силен.

Този факт не е случаен, отбеляза той и изтъкна три основни причини за големия интерес на кандидат-студенти към висшето училище. На първо място той постави обявяването на прием по новата, атрактивна магистърска програма  – „Фармация”, за която тази година ще бъдат приети 30 студенти. На второ място  е направените крачки за разширяване и разнообразяване на кандидатстудентската кампания, за да е по-интересна и атрактивна. Приехме концепцията за целогодишна кандидатстудентска кампания, обясни проф. Томов. Като трета основна причина за интереса към висшето училище е, че то дава качествено образование, което го прави конкурентно на пазара.

Вярвам, че тези принципи ще бъдат разширени от ръководството на висшето училище, за да не отстъпим пред сериозната конкуренция, изтъкна ректорът.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...