Акценти
Начало / Култура / Проф. Савка Шопова – Маркова: Конкурсът за ученици-акомпанятори е уникален не само у нас

Проф. Савка Шопова – Маркова: Конкурсът за ученици-акомпанятори е уникален не само у нас

Юбилейното десето издание на Националния конкурс за акомпанятори беше на много високо ниво, а рекордно големият брой на участвалите състави може само да ни радва. Този конкурс е уникален не само у нас. Това каза преди закриването на конкурса за ученици-акомпанятори, който се проведе в НУИ „Панайот Пипков”, председателят на журито проф. д-р Савка Шопова – Маркова. Тя подчерта, че големият брой участници дава добра представа за нивото на училищата по изкуствата в страната, както и за нивото на талантите в България.

„Изкуството предполага дарба, която не можеш да измериш по никакъв друг начин, освен с чувствата и емоциите, които то създава. Ние трябва да приветстваме и да събуждаме в целия народ чувство и желание за една сериозна музика. Това е нашата цел – да приучим младото поколение да усеща красотата, която музиката носи, вълнението, емоцията, която всеки би могъл да има, ако се докосне до нея”, каза още проф. Шопова.

На младите хора тя пожела възможност да обогатят майсторството си в чужбина, но да се върнат отново в България, за да споделят наученото там. Така, както нашите  дядовци и прадядовци са учили в чужбина, но винаги са се връщали в родината и са работили тук. Това пожелавам от сърце на младите ни таланти, допълни проф. Шопова.

Десетият национален конкурс за ученици- акомпанятори се проведе от 28 февруари до 3 март в НУИ „Панайот Пипков”. В него участваха 20 състава. На 2 март в Концертната зала на Музикалното училище бяха обявени отличените в трите възрастови групи. На церемонията по награждаването присъства Венцислава Шойкова – дъщеря на дългогодишния директор на училището Божко Шойков, чийто барелеф беше открит ден по-рано. Като член на журито Венцислава Шойкова връчи грамотите на най-добре представилите се в първа възрастова група.

Освен грамоти победителите получиха и книгата на Петър Щабеков „За музикалното изкуство”. Преди церемонията доц. Ростислав Йовчев – съставител и редактор на книгата, представи нейното второ, преработено издание. Паричните награди бяха осигурени от Министерството на културата и от Съюза на музикалните и танцови дейци.

В първа възрастова група с първа награда бяха отличени Алекс Младенова – 9 клас, НУМТИ „ Д.Петков” – Пловдив и Мила Михова – 9 клас, НМУ „Л. Пипков” – София. С втора награда в тази възрастова група беше отличена Спасимира Евстатиева – 9 клас, НУИ „П . Пипков” – Плевен.

Във втора възрастова група най-добре се представи Христея Маркова – 10 клас, НУИ „П. Пипков” – Плевен. С първа награда в трета възрастова група е Лили Богданова – 12 клас, НМУ „Л. Пипков”.

Отличени бяха и солистите, които самоотвержено с високо художествените си постижения подпомагаха участниците в конкурса.

Специалните награди на проф. Славка Шопова и на д-р Ирен Димитрова спечелиха Звездалина Коларова и Мария – Каролина Койнова. Наградата на доц. Ростислав Йовчев си поделиха Алекс Младенова, Христея Маркова и Петър Димов. Наградата на СБМТД беше връчена на Констанца Дюлгерова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...