Акценти
Начало / Образование / Проф. Олег Мушкаров: Организацията на Балканската математическа олимпиада е прекрасна

Проф. Олег Мушкаров: Организацията на Балканската математическа олимпиада е прекрасна

проф. Олег Мушкаров

„До момента организацията на Балканската математическа олимпиада е прекрасна. Радваме се на внимание от страна на домакините в Плевен, както и на медиите. Така че благодарности предварително, но пълният анализ ще направим, когато приключим”. Това каза пред журналисти проф. Олег Мушкаров, член-кореспондент на БАН, зам.-директор на Института по математика и информатик и председател на международното жури, което ще оценява работата на 120-те млади математици от 20 страни, които утре ще мерят сили. Проф. Мушкаров посочи, че е важен големият интерес към Олимпиадата, създадено преди 31 години по инициатива на няколко балкански страни, между които и България. Страната ни е уникална с това, че е единственият участник, който започва от първата олимпиада и продължава до сега.

„За Съюза на математиците в България, за Министерството на образованието и науката, специално за Института по математика и информатика и БАН всяко едно такова състезание е повод да пропагандираме математиката. Не заради нещо друго, а защото в този съвременен век на информационни технологии без математика почти е невъзможно”, изтъкна Мушкаров.

И добави, че очаква Балканската олимпиада да бъде събитие на само за математиците, но и за цялата общност в Плевен и в България. Градът ни има традиции в това отношение, тъй като преди 10 години отново е бил домакин на състезанието. Тогава проф. Мушкаров отново е председател на журито.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...