Акценти
Начало / Култура / Проф. Мария Младенова: В настоятелството на 150-годишното читалище „Съгласие” винаги е участвал елитът на Плевен

Проф. Мария Младенова: В настоятелството на 150-годишното читалище „Съгласие” винаги е участвал елитът на Плевен

В настоятелството на читалище „Съгласие”, което има 150-годишна история, винаги е участвал елитът на Плевен. То е ръководено винаги от знаещи и интелигентни хора  и си мисля, че това е една от причините, поради която читалището се е утвърдило като  изключителен център на знанието за България и даже за чужбина. Това каза проф. Мария Младенова, доайен в българското библиотекознание при представянето снощи  на юбилейния сборник „150 години читалище „Съгласие 1869”.

Във фоайето на „Съгласие” се събраха много приятели на читалището, за да отбележат заедно тази достолепна годишнина и издаването на юбилейния сборник. Той е трети по ред, който читалището издава през последните 80 години и това е едно от най-пълните издания.

„В читалището са работили много забележителни личности. За тях е писано и в сборника. Те дават тласък в развитието на библиотечното дело не само в Плевен, а в цяла България и даже, бих казала, извън България. Първите  библиотекари на читалище „Съгласие” – Петър Ненков и Иван Данов,  са направили за пръв път именно тук, в читалище „Съгласие” класификатор по европейски образец. Третият човек, който има много голям принос за развитието на библиотечното дело не само в Плевен, а в цяла България, е Ячо Хлебаров. Той  превръща случващото се в читалище „Съгласие” в модел, в образец и всички читалищни библиотекари обръщат погледа си към Плевен, към читалище „Съгласие”. Именно тук  за първи път в България Петър Ненков въвежда универсалната десетична класификация – европейската библия на библиотеките, непозната дотогава за България. Той превръща „Съгласие” в училище, в методичен кабинет за специализирани  библиотечни знания, тъй като по това време в България няма образователна институция, която да подготвя библиотечни специалисти. Читалище „Съгласие” винаги изпълнявало своите  основни функции. То е било духовен център, образователен център, възпитателен център, културен център. И това се е случвало просто защото тук са работили интелигентни хора”, подчерта проф. Младенова.

Тя открои като голям принос в българското библиотекознание включените в сборника 19 писма на Петър Ненков и Ячо Хлебаров до големия руски библиотековед Богдан Степанович, който по онова време е давал тон на европейската библиотекография. Тези писма се публикуват за първи път благодарение на известна руска библиотековедка , която се занимава с международните  връзки на руските библиографи през 19 век.

При представянето на сборника не беше подминат фактът, че в  читалище „Съгласие” се ражда плевенският театър,  Археологическият музей.  Освен това читалище”Съгласие” има една от най-големите сбирки  на старопечатни книги, която в някои отношения е по-богата дори от тази на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, изтъкна проф. Младенова.

По повод юбилея поздравителен адрес беше изпратен от президента Румен Радев. „Летописът на авторитетната просветна и културна институция читалище „Съгласие 1869” е в неделима връзка с историята на титаничния възрожденски дух и сила. През цялата си дълголетна и  впечатляваща история читалището отстоява своята водеща позиция като институция на българския дух, защитник на културните и образователни традиции на народа ни. И днес читалище „Съгласие 1869” изпълнява значими културно-просветни задачи, съхранява и обогатява уникална библиотека, полага грижи за успешните изяви на своите школи”, се казва в поздравителния адрес.

Поздрав по повод юбилейната годишнина на „Съгласие” беше изпратен и от член.кор. Вежди Рашидов, председател на Комисията по културата и медиите към Народното събрание, от председателя на Общински съвет – Плевен, от Държавен архив – Плевен, Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен.

Музикален поздрав към юбилярите и към гостите поднесе вокална група „Арлекино”, която изпълни специално създадената за юбилея песен „На Плевен с любов”.

Председателят на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов връчи почетен знак на читалището и парична награда  на Виолета Радева – дългогодишен ръководител на емблематичната за читалището Балетна школа, която тази година отбелязва 65 г. „Нека си дадем сметка какво представлява „Съгласие”. В нашия град трябва да се научим да ценим обектите на духовната култура и да не губим представа за стойностното”, каза преди това Ивайло Атанасов.

Честването завърши под звуците на „Многая лета”, а гостите поздравиха юбилярите със ставане на крака.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...