Акценти
Начало / Култура / Проф. Емил Попов с изложба отчет пред своите учители

Проф. Емил Попов с изложба отчет пред своите учители

Енигматични конструкции, скулптурни портрети, абстрактни композиции –  една голяма част от живота на проф. Емил Попов, е показана в ретроспективната му изложба, която снощи беше открита в Арт център Плевен. Това е първа самостоятелна изложба на художника в Плевен, който е познат на плевенчани от скулптурната фигура на Илия Бешков пред едноименната галерия в града. Преди откриването на изложбата проф. Попов сподели, че чувства като привилегия да открие самостоятелна изложба в Плевен, който, за него, има специално място в нашата пластична култура с такива имена, като маестро Светлин Русев, Илия Бешков, Ангел Спасов, Йордан Кацамунски. „Това е някаква форма на отчет пред тези велики хора”, каза проф. Емил Повов.

Да открие изложбата в Плевен дойде акад. Светлин Русев. „Това е едно изключително важно име за българската скулптора. Емил Попов е един от авторите, които промениха цялата представа за съвременната скулптура от края на 60-те и 70-те години”, подчерта Маестро Русев. За проф. Емил Попов той каза още, че от една страна е автор с много земно и първично усещане за форма и характеристика, а от друга – има една чиста духовност и непоквареност в усещането. „При него няма нищо купешко, нищо фалшиво, въпреки че майсторлъкът му е изключителен. Той е на нивото на най-доброто, което се прави в съвременното европейско изкуство. Но от друга страна формата му е много българска”, подчерта акад. Светлин Русев.

За скулптурните портрети на проф. Попов Маестрото изтъкна, че носят много духовна дълбочина. Зрителят ще може да види удивителните скулптурни портрети на Ванга, Йордан Радичков, Златю Бояджиев, на родителите на художника. „Във всеки съвременен музей тези портрети ще стоят по един неповторим начин. В Плевен днес има една европейска изложба. Малко по-различна и по-индивидуална от цялата инерция на голямото европейско изкуство”, категоричен беше акад. Светлин Русев.

В Арт център Плевен проф. Емил Попов представя няколко цикъла, които представят целия му творчески живот досега  – портрети, женски тела, животни и абстрактни фигури, които авторът предпочита да нарича по-условни форми, защото са чувствени. На винили са представени монументи, които скулпторът е създал по време на различни международни симпозиуми.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...