Начало / Здравеопазване / Проф. д-р Пламен Божинов: Неинвазивната мозъчна стимулация е потенциален метод за лечение на заболяванията от аутистичния спектър  

Проф. д-р Пламен Божинов: Неинвазивната мозъчна стимулация е потенциален метод за лечение на заболяванията от аутистичния спектър  

На международна конференция за аутизма в Плевен проф. д-р Пламен Божинов, началник на Клиниката по нервни болести в МБАЛ „Сърце и Мозък”, представи потенциален метод за лечение на заболяванията от аутистичния спектър чрез неинвазивна магнитна стимулация.

„Заболяванията от аутистичния спектър представляват комплекс от нарушения в развитието на нервната система, изразяващи се в дефицити в сензорната реактивност и в социалните комуникации – стереотипно поведение, интереси и активности. Поради липсата на специфично медикаментозно или друго физикално лечение на аутизма, рТМС (репетитивната транскраниална магнитна стимулация) е техника за неинвазивна мозъчна стимулация (NIBS), която е потенциален лечебен метод за тези заболявания“, сподели пред аудиторията един от пионерите в областта на неврологичните заболявания в региона, проф. Божинов. Той представи резултатите от прилагане на метода в клиничната си практика като невролог и неврофизиолог.

„При рТМС насочваме повтаряеми магнитни импулси през определени интервали от време към специфични области на мозъка. Тези импулси достигат до мозъчните клетки, стимулират ги и подобряват комуникацията между различните части на мозъка. Опитът ми за изминалите 8 години при прилагането на този терапевтичен метод включва наблюдение над 1286 пациенти с широк кръг неврологични и психиатрични заболявания, като сред тях пациентите с аутизъм са близо 40. Както е известно, при децата с аутизъм имаме задържане или потискане на даден процес или функция, т.нар. инхибиция. Прилагането на репетитивната транскраниална магнитна стимулация в тези случаи, най-общо казано, е свързано със стимулиране на потиснатите функции“, обясни проф. Божинов.

Преди да се пристъпи към терапевтичния курс е задължително пациентът да бъде прегледан от лекар невролог. Резултатите от предварителния преглед и проведената електроенцефалография определят продължителността на лечение чрез рТМС. Практиката показва, че обикновено са необходими между 10 и 20 сесии, като продължителността на една комбинация от различни сесии варира между 20 мин. и 1 час. Курсът е от 2 до 6 седмици и това отново зависи от повлияването на пациента. В някои случаи само една сесия може да бъде достатъчна, за да има ефект, но облекчението обикновено започва да се наблюдава след първата седмица на лечение, показват наблюденията на специалистите. Натрупаната практика категорично потвърждава ефективността на транскраниална магнитна стимулация при лечение на различни неврологични и психиатрични заболявания при липса на странични ефекти.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...