Акценти
Начало / Общество / Проф. Димитър Стойков: Българската духовност е най-забележимият образ на България пред света

Проф. Димитър Стойков: Българската духовност е най-забележимият образ на България пред света

 

Убеден съм, че и днес, в нашето трудно ежедневие, будителската искра е жива в нас. Да я запазим жива не е въпрос на личен избор, а израз на достойнството да се наричаме българи. С тези думи се обърна в поздрава си към хората на духа кметът на Плевен проф. Димитър Стойков  на  ритуала по повод отбелязване Деня на будителите.  В словото си той изтъкна ролята на Паисиевата „История славянобългарска” за възкресяването на духа на народа ни и за  разпалването на искрата на познанието,  на неудържимия порив за свобода и независимост. Отдаде заслуженото на стотиците  радетели за българско самосъзнание и подчерта, че успехите на днешните писатели, художници, музиканти, постиженията на българската наука, труда на преподавателите и победите на младите на хора ни  дават оптимизма, че българската духовност продължава да е най-забележимият  образ на България пред света – знак на уникалност и непреходност.

Ден на будителите (3)

По традиция  ритуалът за отбелязване на Деня на будителите се състоя пред паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов. Той започна с  молебен, отслужен от Плевенския Митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове. След което хор „Звъника” към Центъра за работа с деца поздрави събралите се с възрожденски песни. А ученици от СОУ „Иван Вазов” поднесоха венци пред паметника от името на организации и културни институции.

На церемонията присъства областният управител арх. Бойко Балтаков, народният представител Владислав Николов, представители на общинската администрация, общински съветници.

Ден на будителите

Цветя поднесоха и малцината училищни и културни дейци, дошли да отдадат почит към онези, чийто път следват.

Празникът беше съпроводен от изпълнения на Общинския духов оркестър.

Ден на будителите (4)

Ден на будителите (5)

Ден на будителите

Ден на будителите

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...