Начало / Образование / Проф. Григор Горчев стана офицер на френския орден на Академичните палми

Проф. Григор Горчев стана офицер на френския орден на Академичните палми

Член-кореспондент проф. Григор Горчев – почетен ректор на Медицински университет – Плевен, днес беше удостоен с френското държавно отличие офицер на ордена на Академичните палми. Високото държавно отличие бе връчено на проф. Горчев от посланика на Франция Ерик Льобедел на церемония днес в зала „Магнум” на Втората клинична база.

„Днес ние приветстваме и отдаваме признание на една достойна за пример научна кариера, забележителна с волята за развитие на гинекологичната медицина в България и на Балканите на базата на силно и продължително сътрудничество с Франция”, каза при връчването на отличието Н.Пр. Ерик Льобедел.

При приемането на отличието проф. Григор Горчев  благодари на Франция в лицето на нейния посланик за оказаната висока чест.  Той не скри притеснението си, защото получава високо държавно отличие на страна, която е възпитаван да уважава от малък и в която по-късно, след 30 години, е усетил духа на френската медицина. „Благодаря за  тази награда, която е награда за Плевен, за целия екип на висшето училище. Това е екипна награда, защото аз съм екипен играч”, каза проф. Горчев и изказа благодарност на ректора на Медицинския университет проф. Славчо Томов и на академичното ръководство за оказаната подкрепа

Поздравления по повод присъденото високо отличие проф. Григор Горчев получи от ректора проф.Славчо Томов и от кмета Георг Спартански. Те подчертаха, че е гордост за университета и за Плевен удостояването на проф. Горчев с високото отличие

Професор д-р Горчев  е удостоен с френското държавно отличие с указ на Министър-председателя и по предложение на Министъра на образованието на Френската република. Отличието се присъжда за високи постижения в областта на образованието и за принос към международното интегриране на университета. Орденът на академичните палми е създаден на 17 март 1808 г. с указ на император Наполеон Бонапарт, а в сегашната си форма е въведен с декрет на 4 октомври 1955 г. Отличието е създадено за университетски преподаватели, а днес то е достъпно за всички, работещи в сферата на образованието. Това е най-старата съвременна френска награда и е най-високата за дейци в образованието. Виолетовият цвят на ордена символизира хармонията между синьото и червеното, знак за мъдрост, познание, толерантност и авторитет. Този орден възнаграждава положената работа за каузата на обучението и образованието.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...