Акценти
Начало / Икономика / Проф. Габриел Владуц: За да постигнем повишаване на жизнения стандарт, се нуждаем от държавна подкрепа за съвместни проекти

Проф. Габриел Владуц: За да постигнем повишаване на жизнения стандарт, се нуждаем от държавна подкрепа за съвместни проекти

проф. Габриел Владуц

Съвместни трансгранични българо-румънски проекти могат да доведат до повишаване на жизненото равнище на общините от двете страни на река Дунав, ако са подкрепени от национални и регионални мерки. В това е убеден проф. Габриел Владуц от Румънската асоциация за технологични иновации в град Крайова. Проф. Владуц е в Плевен по повод фестивала на виното, който се провежда тук. Той аргументира изказването си, посочвайки за пример успешния двугодишен проект „Пътят на виното”, в който се включиха винарски изби от Северозападна България и Югозападна Румъния и само за две години успяха да създадат клъстер и да внесат за регистрация  обща марка, под която да предлагат продукцията си.

„Ако получим национална подкрепа за реклама на местните марки вина, ще постигнем още по-добри резултати на пазара и ще преследваме голямата си цел – излизане на европейските пазари. А това означава разширяване на винарските фирми и увеличаване на персонала им, което води до повече събрани данъци в регионите”, посочи проф. Владуц.

Той акцентира, че тази държавна помощ е необходима не за асоциации, като представляваната от него, а за фирмите, които работят в тази трансгранична област.

Резултат на доброто партньорство между тях е откриването на рекламен магазин на марката „Дунавско вино” в Плевен, разкриването на онлайн магазин и с организирането на подобни изложения, като двудневния фестивал на виното в Плевен. . Румънският професор е категоричен, че това добро сътрудничество трябва да бъде подкрепено.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...