Акценти
Начало / Избори / Европейски избори 2019 / Проф. Боян Дуранкев: Искаме в новия  европейски парламент да завъртим леко кормилото наляво

Проф. Боян Дуранкев: Искаме в новия  европейски парламент да завъртим леко кормилото наляво

„Смисълът е в рамките на този европейски парламент до 2025 година да завъртим леко кормилото наляво. Имаме много голям интелектуален потенциал да го направим”. Това заяви проф. Боян Дуранкев – водач на листата на „Коалиция за България” АБВ на предизборна среща в Плевен.

Той посочи, че не е особено приятен изводът след 30 години преход – индустрията ни е на около 60 процента от тази през 90-та година, и преобладаваща част от предприятията са с до петима наети, като преди 100 години. „12 години в ЕС също не се усещат достатъчно. Откакто сме влезли в ЕС всеки българин трябва да е получил  7 140 лв. показва сметката. Оказва се, че тези пари някъде са потънали в неособено качествени части от магистрали. За 6 петилетки нямаме реализиран нито един стратегически проект”, отбеляза проф. Дуранкев.

Първият в листата изтъкна, че голямата разлика в момента в Европа продължава да бъде богатият северозапад и сравнително по-бедния изток и североизток. Промяната той вижда в настояването за „инвестиции в България за икономика – не за банки, не за застрахователни компании, а за предприятия с модерна съвременна технология, защото това означава и високи доходи”. Затова сред базисните идеи на коалицията е тази за добро икономическо развитие на страната.  „По-бърза динамика на България и Румъния и на страните, които също са зле. Догонващото икономическо развитие не е самоцел, а наистина да живеем по-добре и в Северозападна България”, подчерта водачът на листата

Той посочи, че ще настояват за минимална европейска работна  заплата, като до 2025 г. в България да достигнем  510 евро минимална работна заплата. Друг акцент от програмата им е въвеждане на семейно подоходно облагане и така наречения необлагаем минимум, премахване на плоския данък.

„Това, на което най-много държим, е на нашите деца и внуци да им харесва живота в България. За да остават в България хората, искаме да въведем тринайста европейска заплата в страните, в които има демографска катастрофа”, каза още проф. Боян Дуранкев и призова на 26 май хората да излязат и да гласуват. Нека променим правилата на играта, завърши той.

„България трябва да изпрати в Европейския парламент хора знаещи, можещи, експерти, хора, които  поставят на първо място интересите на държавата и на второ място собствените си интереси”, добави доц. д-р Георги Кючуков, трети в листата на „Коалиция за България” АБВ. По думите му, ЕС има нужда от развитие, защото „образът на Европа на две скорости – по-бързата скорост на развитите и по-бавната скорост на периферията, е абсолютно неприемлив”.

Лидерът на партия АБВ – Румен Петков, отбеляза, че големият плюс за листата на „Коалиция за България” е интелектуалният й потенциал, и това, че в нея има много млади хора – 9 от кандидатите са под 35 години.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...